muzika direktno u lobanju

AfterShokz – Muzika direktno u lobanju

Zvuk se prenosi preko kostiju

Ako niste znali, zvuk koji čujemo sastavljen je od dve vrste zvuka – onog koji se do našeg uha prenosi kroz vazduh (ili drugu sredinu) i onog koji se prenosi preko naših kostiju. Upravo na ovom drugom tipu prenosa zvuka zasnovane su AfterShokz slušalice…

Tehnologija koja je od 2003. godine bila dostupna samo specijalnim snagama policije i vojske, sada je dostupna i “običnim smrtnicima” – AfterShokz slušalice. Zasnovane na prenosu zvuka preko naših kostiju, na prvi pogled reklo bi se da je napravljen ogroman zaokret u proizvodnji ove dodatne opreme. Ipak, s obzirom da naš organizam inače koristi ovaj način prenosa zvuka, pre se može govoriti o specifičnoj iskorišćenosti naših “kapaciteta”.

Ove slušalice dolaze u dve verzije – slušalice samo za slušanje muzike i slušalice sa ugrađenim mikrofonom koje se uglavnom koriste u kombinaciji sa mobilnim telefonima. Osim ugrađenog mikrofona, ove dve verzije su vizuelno skoro identične i namenjene su da se uglavnom upotrebljavaju kada ste u pokretu. Napravljene su tako da se deo koji reprodukuje zvuk postavlja na poziciju spoja vilične kosti, pa se tako putem vibracija kroz lobanju “čuje” zvuk.

S obzirom na to da su “standardne slušalice koje ulaze u ušnu duplju (in-ear) ili je u potpunosti pokrivaju (over-ear), po poslednjim opsežnim istraživanjima, veliki uzročnik slabljenju sluha kod korisnika, ali i saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju pešaci, ove slušalice predstavljaju svojevrsno rešenje. Kako se zvuk reprodukuje van uha, na ovaj način uho praktično i dalje sprovodi svoju funkciju, iako u isto vreme preslušavate multimedijalni sadržaj sa vašeg MP3 uređaja ili mobilnog telefona. Na taj način ne ostajete izolovani od zvukova iz vaše neposredne okoline. Po zvučnim karakteristikama, ove slušalice se ipak ne mogu porediti sa “konvencijalnim” rešenjima, ali s obzirom na svoj osnovnu ideju, mogu zadovoljiti zahteve prosečnog korisnika. S obzirom da su ovu tehnologiju koristile i specijalne jedinice, sigurno su oni bili zadovoljni kvalitetom zvuka.

Pored ne tako “bogatog” zvuka, treba napomenuti da zbog načina na koji se zvuk reprodukuje, ono što vi slušate, čuće i svi u vašem okruženju. Osim toga, još jedna “negativna” stavka jeste da je ovim slušalicama potrebno dodatno napajanje. Napajaju se preko baterije koja se posebno puni putem USB veze.

Po svojoj ceni od 59 $ odnosno 69 $ za slušalice sa mikrofonom, ne predstavljaju nedostižnu kupovinu za one koji vole neobične gedžete, ali i one koji brinu o zdravlju svog sluha.