KitKat by Nestlé
KitKat by Nestlé

Napravi pauzu uz Android KitKat

Android platforma je prešla dug put od svog prvog pravog početka, verzije 1.5 Cupcake pre više od četiri godine. Novi Android slatkiš je odmah tu iza ugla – Android KitKat 4.4

Već od 1.5 verzije, mogli smo da postavljamo i raspoređujemo ikonice i vidžete onako kako nama odgovara. Prva unapređenja su stigla nakon par meseci sa verzijom 1.6 pod imenom Donut a “živa” pozadina postala je “stvarnost” tek sa verzijom 2.o – Eclair.

Uz verziju 2.2 ili “smrznuti” jogurt (Froyo) Google je integrisao mogućnost deljenja Internet veze, podršku za Adobe Flash animacije i mnoštvo sistemskih unapređenja. Dalja unapređenja stižu uz Džindžerbred (2.3.x Gingerbread) i od tada Android platforma podržava upotrebu dodatnih senzora poput akcelerometra, ali više dodirnih tačaka na ekranu.

Google je pokrenuo novu revoluciju u svetu prenosnih računara optimizijući Android platformu za tablet uređaje u verzijama 3.0 – 3.2 pod nazivom Honeycomb. Nažalost, ova verzija Android platforme nije doživela veliki uspeh, ali je dozvolila svima, i korisnicima i programerima, da na ovu platformu gledaju drugim očima. Tako je i nastao najveći konkurent Apple iPad i izbor mnogih.

Ipak, koliko god da je Google dodavao razne opcije, tek sa verzijama Ice Cream Sandwich i Jelly Bean došla su velika unapređenja u samom radu Android uređaja. Pre ovih verzija, mnogi su se žalili na performanse (spor rad, popularno “seckanje”…) ali mnogi uređaji su “progledali” od kako su dobili nadogradnje na Android 4.x

Iako se početkom godine mnogo govorilo o verziji 5 (Key Lime Pie), Google je odlučio da do kraja ove godine predstavi samo naredni korak u unapređenjima – Android 4.4 KitKat. Iako su do sada uvek birali nazive slatkiša koji su stvarni, ovog puta je Google ušao u svojevrsno partnerstvo sa Nestlé-om, i tako iskoristili naziv popularnog čokoladnog slatkiša.

Ova verzija će uglavnom ostaviti utisak da donosi suptilna rešenja poput promene boje ikonica na vrhu ekrana, novim pozadinama, drugačijem rasporedu podešavanja… Ali jedna stavka je veoma bitna – Google je ostavio mogućnost korisniku da izabere koju će SMS aplikaciju koristiti na svom Android 4.4 uređaju. Iako ovo na prvi pogled ne predstavlja veliku stvar, Google veoma naporno radi na reklamiranju svog Hangouts (bivši Gtalk) “chat” servis, koji preti da postane osnovna aplikacija za komunikaciju na Android uređajima. A to može značiti i integraciju SMS-a sa svim Google servisima (ozbiljne naznake ove najave postoje).

Google još uvek nije objavio koji će postojeći uređaji dobiti nadogradnju na ovu verziju, ali je sigurno da će novi uređaji iz Google Nexus porodice sigurno biti predstavnici novog Android doba. Veliki broj poklonika ove platforme će sigurno naći načina da nezvaničnim kanalima omoguće da mnogi korisnici osete “ukus” KitKat-a a to može samo da znači da ćete sigurno napraviti zabavnu pauzu od svoje svakodnevnice – i poigrati se sa novim Androidom.

Očekuje se da će Google danas predstaviti KitKat, ali to još uvek nije potvrđeno. Možda je to samo zatišje pred buru. Do tada, možete se podsetiti Android istorije kroz jednostavnu prezentaciju ove platforme kroz sve njene verzije na adresi Android.com/KitKat.