world of goo

World of Goo

Iliti svet malih neobičnih bića

Kada ste poslednji put igrali neku igricu na vašem kompjuteru, verovatno je to bila neka 3D igra sa bogatom i zadivljujućom grafikom. Starije igrice mozgalice su već pomalo zaboravljene. Ne toliko zbog same igre, koliko zbog vizuelnog izgleda i priče. Sada je pred vama jedna specifična igra mozgalica, gde grafika nije u prvom planu, ali obara sa nogu – World of Goo…

World of Goo je 2D igra i u moru grafički zahtevnih igrica, pravo je osveženje. Iako je urađena u 2D tehnici, vizuelni efekti ne manjkaju, što dodatno utiče na kvalitet ovog dela. Svi elementi su nacrtani u stilu francuskih noir stripova sa odgovarajućom muzikom, što je retkost i daje posebnu atmosferu celoj priči. Pomalo podseća na “Bitlđus” atmosferu.

U osnovi, ovo je “slagalica” u kojoj fizika ima velikog udela u rešavanju zadataka, a kreirana je od strane “2D Boy” tima. Članovi tima (njih dvojica) imaju velikog iskustva u ovoj industriji s obzirom da su obojica radili ili rade u “EA games” timu.

Na početku, preko cele zemlje, pojavile su se cevi koje su probudile, do tada uspavane Goo loptice. Sa urođenom naivnošću i radoznalošću, Goo loptice su zajedno napravile konstrukciju kako bi se što bliže približile cevima. Cevi su ih usisale i prosledile u glavnu zgradu “World of Goo” korporacije, gde će biti pretvorene u razne proizvode, poput energetskih napitaka.

Iz ovoga se naslućuje koja je poenta igre – kreirajte strukture sastavljene od loptica Goo-a (polu-tečno telo) i ostale loptice sprovedite do cevi koja predstavlja izlaz, ali uz što manje poteza i sa što više prikupljenih loptica. Cela igrica je podeljena u šest celina od kojih se svaki sastoji od više nivoa. Prvih pet su deo same priče dok se šesta, “World of Goo Corporation” može posmatrati posebno, jer nema uticaja na završetak glavne priče. Celine su simpatično prikazane u obliku velikih naselja na maloj planeti. Ukupan broj nivoa je 48, što je manje bitno, jer vas ova igra svojom atmosferom, vuče da je završite odjednom.

Iako je već odavno dostupna za PC, Mac, Linux i Wii platforme, od skoro je dostupna i za prenosne uređaje poput Apple proizvoda ili Android uređaja. Bez obzira na kakve ste igre navikli i koji vas žanrovi privlače, World of Goo ne bi trebalo da zaobiđete.

Demo ove igre za kompjutere možete preuzeti ovde, a za iPhone i Android, možete ih preuzeti direktno na uređaje sa njihovih prodavnica (iTunes – AppleAndroid Market – Android).