Google Maps u zatvorenom prostoru

Mapa sveta postaje detaljnija

Mape su nam služile da nam kažu gde smo bili i gde ćemo biti. Onda smo dobili mogućnost da kažemo gde smo i da u skladu sa tim planiramo naše putovanje od tačke A (kuća) do tačke B (tržni centar). Ali šta ako se naše putovanje ne završava samo na ulazu u tržni centar već u prodavnici? Google ima ideju…

Google je do sada uspeo da uradi ono što su mnogi mogli samo da zamisle – skenirali su čitavu planetu i od toga napravili veoma detaljne mape nekih delova sveta. Čak smo sada u mogućnosti da vidimo kako stvarno izgledaju zgrade i ulice u nekom gradu koji bismo rado posetili. Ali se sve to odnosi na spoljašnji svet.

Da bi se odgovorilo izazovu snalaženja u velikim unutrašnjim prostorima poput velikih tržnih centara, aerodroma ili sajamskih prostora, Google je osmislio novi dodatak na svoj proizvod – mape unutrašnjosti.

Do sada, morali ste da se oslanjate na table sa informacijama ili uputstvima koje dobijete od zaposlenih u prostoru u kome se nalazite. Ali čak i tada, objašnjenje te vrste nije dovoljno dobro da biste došli tamo gde ste naumili. Upravo tada, Google Maps (verzija 6.0 za Android) stupa na scenu. Aplikacija sada sadrži mapu zatvorenog prostora koja vam detaljno pokazuje gde se vi nalazite (prepoznatljiva plava strelica) u krugu od nekoliko metara. Takođe, sadrži i posebno mapirane spratove koje aplikacija sama prepoznaje i na taj način prilagođava prikaz vašoj trenutnoj poziciji ili destinaciji.

Trenutno, Google se udružio sa velikim tržnim centrima, aerodromima i tranzitnim stanicama iz SAD-a i Japana. Detaljniju listu podržanih objekata možete pogledati na stranici za pomoć korisnicima.

Ukoliko ste zainteresovani da i vaš prostor bude mapiran, više o tome možete pronaći na adresi maps.google.com/floorplans.