green games takmicenje za najbolju video igricu
"Green Games" takmicenje za najbolju video igricu

“Green Games” takmičenje za najbolju video igru

Najbolje igrice sa ekološkom porukom

“Green Games” takmičenje za najbolju video igru sa ekološkom porukom, namenjeno osnovcima i srednjoškolcima Srbije završeno je 31. oktobra, a pobedničkim opštinama nagrade će biti uručene 4. decembra u beogradskoj opštini Vračar, na svečanoj “Green Games” dodeli, saopštio je organizator, udruženje “Oktopus”…

Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja.

Na “Green Games” konkurs prijavilo se 587 takmičara, odnosno 58 takmičarskih timova, koji su poslali 58 video igara. Na zvaničnom sajtu www.greengames.rs postavljeni su svi radovi učenika koji su, uz mentorsku pomoć profesora, tokom prethodnih meseci osmislili rešenja za video igru. Izbor za najbolju „zelenu” igru vršen je putem SMS glasanja, a sredstva prikupljena preko SMS poruka sa Telenor mreže bila su namenjena daljem obrazovanju talentovanih informatičara “Green Games” takmičenja.

U igranju “Green Games” igara učestvovalo je 10 500 učenika, a preko 650 000 građana Srbije je indirektno bilo obavešteno ili uključeno u projekat tokom glasanja, što je doprinelo ekološkoj edukaciji i drugih starosnih grupa. Za nastavak informatičkog usavršavanja putem “Green Games” onlajn radionica za izradu video igara (tokom 2012/13.) zainteresovalo se i prijavilo oko 5500 učenika.

Ovo nacionalno takmičenje, koje je počelo u maju, završeno je 31. oktobra. Nakon sabiranja glasova, prva nagrada, koju čine donacija Fonda braće Rokfeler, odnosno interaktivno-ekološka skulptura Ptica Robot, zatim lične nagrade za takmičare, i novčana nagrada kompanije Telenor, pripala je opštini Bor sa osvojenih 12358 glasova. Drugo mesto osvojila je opština Knjaževac (sa 4058 glasova), a treće opština Sokobanja (4040 glasova). Ove dve opštine očekuje po nagradni Arteko robot za reciklažu, koje je donirala takođe kompanija Telenor, i lične nagrade za takmičare.

Specijalna nagrada – ArtEko reciklažni robot, biće dodeljen i OŠ „Milinko Kušić” iz Ivanjice, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, a koja su zahvaljujući mentorskim aktivnostima Svetlane Glavinić, predsednice Upravnog odbora Društva za cerebralnu paralizu opštine Ivanjica i Dubravke Ivković, pedagoga, uključena u takmičarski deo programa.

Pobedničkim opštinama nagrade će biti uručene 4. decembra 2012. godine u beogradskoj opštini Vračar, na svečanoj “Green Games” dodeli.

U okviru nacionalne kampanje „Znanjem za održivi razvoj” u naredne dve godine biće organizovano još akcija u funkciji podizanja kvaliteta i razvijanja politika kojima se obrazovni sistem prilagođava potrebama razvoja društva znanja.