Tesla Motors - model S
Tesla Motors - model S

Auto godine – električni!

U SAD su izabrali svoj auto godine

Tokom cele 2012. godine, u SAD se najviše pričalo i jednom automobilu koji je i u svetskim razmerama poseban i revolucionaran. Zahvaljujući svojim specifičnim rešenjima i konstantnoj promociji, Teslin Model S izabran je za “naj” automobil 2012.

Iako kompanija Tesla nosi ime našeg slavnog naučnika, njihov rad ima samo tek po koju dodirnu tačku sa njim – sve je bazirano na tehnologiji električnog koju je Nikola Tesla praktično osmislio. Počeli su sa roudsterom modelom X, svojim prvencom koji je poslužio kao najava onoga što dolazi.

Iako su mnogi očekivali da projekat serijskog modela električnog automobila vrlo brzo propadne (jer je industrija automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje “prejaka”), kompanija Tesla je istrajala u svojim naporima. Nakon vrlo zapaženog uspeha sa modelom X, predstavili su svoje viđenje budućnosti u vidu sedan modela S. Ova električna limuzina blagih linija, svojim rešenjima je sve ostavila bez daha i praktično je pokrenut nova automobilska revolucija.

Pored svog dizajna, koji na prvi pogled podseća na američku verziju Jaguara, ova limuzina je i po svim drugim parametrima uz rame sa najpoželjnijim modelima na svetu. Uz ubrzanje do 100 km/h za čak 4.4 sekunde, u najjačoj “Performance” verziji, i maksimalnoj (el. ograničenoj) brzini od 200 km/h i pri činjenici da se radi o električnom automobilu, može se zaključiti o kakvoj “mašini” se radi. I sve to bez ikakve emisije štetnih gasova! Unutrašnjost je posebna priča u kojoj je tip korišćenih materijala u drugom planu. U prvom planu je centralna konzola vozača u kome dominira ekran osetljiv na dodir od čak 17 inča. Ovaj ekran je zamenio sve klasične kontrole u automobilu poput klime, radio i multimedijalnog plejera, navigacije ali i dodao “detalje” kao što su pravi Internet pretraživač!

Osnovna verzija modela S svoje buduće vlasnike košta tek nešto manje od pedeset hiljada američkih dolara. U toj verziji se dobija baterija sa kapacitetom od 40 kilovat sati, koja će svojim vlasnicima, sa jednim punjenjem omogućiti vožnju do 250 kilometara. U “jačim” verzijama, dobija se baterija sa većim kapacitetima od 60 i 85 kilovat sati koje vam daju mogućnost da se vozite do 350 odnosno 480 kilometara. “Najjača” verzija modela S košta nešto manje od sedamdeset hiljada američkih dolara.

Tesla model S
Tesla model S – enterijer

Iako je ovaj model već pun “svemirske” opreme, i za njega postoji dodatna oprema: panoramski krov, dodatne felne, kožna unutrašnjost, ultra električni paket, ultra muzički paket, dodatna sedišta za decu… Ukupan iznos za kompletnu dodatnu opremu iznosi nešto preko šesnaest hiljada američkih dolara.

I pored svih pozitivnih navedenih detalja, ovaj automobil je bilo potrebno veoma jako reklamirati. U tom smislu, kompanija Tesla je uradila sjajan posao. Jedna od najbolje osmišljenih i sprovedenih markentiških kampanja bila je turneja po čitavoj Severnoj Americi, koju su aktivno emitovali kroz sve poznate reklamne kanale, od klasičnih do modernih načina reklamiranja. I uspeli su da postignu zacrtani cilj – široku publiku su upoznali sa konceptom ali i samim proizvodom koju su stvorili. I mnogi su ga poželeli. Nije ni čudo što je ovo auto godine 2012.

fotografije: Tesla Motors