oskar zaljubljenik u bioskope 140

Oskar, zaljubljenik u bioskope

Izložba fotografa Oskara Fernandesa Orenge

Izložba fotografija pedest španskih reditelja, autora Oskara Fernandesa Orenge, otvorena je juče, 27. novembra u galeriji Instituta Servantes. Oskar za sebe kaže da je veliki zaljubljenik u bioskop i da je za nega jučerašnji dan bio jedan od najsrećnijih jer je fotografisao i našeg reditelja Dušana Makavejeva…

Fotograf Oskar Fernandes Orengo je pasionirani ljubitelj kinematografije. Kao mlad, i sam je želeo da jednog dana postane reditelj. Ipak, otisnuo je se u fotografske vode, pa je svoju ljubav prema filmu i rediteljskoj profesiji pretočio u fantastične portrete brojnih reditelja.

Oskar Fernandes Orengo, čije radove možemo da vidimo i u našem gradu, završio je fotografiju na Univerzitetu u Katalunji, a od 1997. godine radio je reklame za Michellin, Deutche Bank, Opštinu Barcelone i mnoge druge. Obožava filmove i kinoteke, a izjavio je da je u mladosti voleo da se potpisuje kao “Oskar, zaljubljenik u filmove.”

Projekat portretisanja reditelja započeo je još 2001. godine i do sada je fotografisao oko 400 filmskih stvaralaca iz Španije i Latinske Amerike.

Ovom prilikom, u galeriji Instituta Servantes Oskar beogradskoj publici predstavlja pedeset portreta španskih reditelja, među kojima su fotografije Pedra Almodovara, Bigasa Lune, Leona de Aranoe…

“Hteo sam da fotografišem reditelje, ali ne samo one poznate. Kriterijum je bio da su snimili bar jedan film” o svom projektu govori Oskar. Cilj njegovog rada je taj da mladim ljudima prikaže značajne stvaraoce, ali i da im skrene pažnju na one pomalo zaboravljene ali podjednako važne umetnike.

Oskar

Fotografije su crno-bele i bez dodatne manipulacije. Fotograf je izabrao ovu tehniku jer su svi njegovi fotografski uzori stvarali baš na ovaj način. Koristio je Hasselblad fotoaparat.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

U predstavljanju svojih radova novinarima, Oskar Fernandes Orengo rekao je da je odabir intimnih prostora u kojem su fotografisani reditelji prepuštao samim umetnicima, i da nije uticao na to kako će se oni u momentu okidanja fotoaparata ponašati.

Fotografije su posebne po tome što prikazuju portret u nesvakidašnjem panoramskom format. Ovaj pristup portretisanju omogućio je autoru da prikaže umetnika u prostoru i da dočara gotovo sinematičnu atmosferu. Oskar nije želeo da fotografiše reditelje na festivalima ili u njihovom radnom okruženju, već u nekom intimnijem i njima po nečemu značajnom ambijentu.

Oskar je u svojim radovima na veoma zanimljiv i inteligentan način upotrebio geometriju okruženja u kojem su portreti nastajali. Svetlost na Oskarovim fotografijama ima jednu posebnu igru, koju ovaj autor vrlo vešto koristi stvarajući zanimljive svetlosne valere.

Oskar Fernandes Orengo stvorio je posebnu atmosferu u kojoj posmatrač prepoznaje isečak iz života reditelja, a ujedno oseća i posebnu distancu koja govori o veličini portetisanih filmadžija.

Ono što nam je Oskar u svom predstavljanu još otkrio jeste njegovo poznavanje srpske kinematografije. Omiljeni reditelji iz naše zemlje su mu Dušan Makavejev, za koga kaže da je najbolji reditelj svih vremena, i Goran Paskaljević. Na pitanje novinara zašto je na fotografijama mali broj žena reditelja, autor je odgovorio da je to tako jer su one pred objektivom stidljivije ali i da mu je želja da u budućnosti upravo njih fotografiše.

Katalog

 Oskar Fernandes Orengo je, tokom susreta sa novinarima, svim prisutnim poklonio katalog svojih radova.

Izložbu portreta pedeset španskih reditelja možete da pogledate do 15. decembra u galeriji Instituta Servantes. Izložba je već obišla Berlin, Stokholm, Buenos Aires, Limu, Santjago de Čile, Brisel…