voznja malog automobila

Automobili laki za vožnju pogodni za mlade vozače

Početak vožnje uopšte ne mora biti stresno iskustvo, a naročito se mogu izbeći kvarovi i oštećenja na vozilu, koja se tako olako pripisuju neisukusnima za volanom. Odabir odgovarajućeg automobila pri tome igra veliku ulogu. Pročitajte na kojim su se sve automobilima učili vožnji mladi vozači, pa razmislite o kupovini baš nekog od njih.

Mali, udobni Peugeot 206

Iako će se svi složiti da Peugeot nema kvalitet nemačkih ili japanskih automobila, za model Peugeot 206 iskustva su u najviše slučajeva vrlo pozitivna. Kod svih vozača koji su imali zadovoljstvo da voze dvestašesticu, automobil se pokazao se kao udoban, okretan, tih u vožnji ali privlačan na oko

Slabiji motor (od 1.1 do 1.4 ili 1.6) u proseku troši 7,5 litara, snažniji malo manje od 8,0 litara. Nisu skupi i komplikovani za održavanje a ovaj automobil najčešće predstavlja izbor pripadnica lepšeg pola.

Fiat Punto – idealni gradski automobil

Fiatova utomobil druge generacije – Punto, svakako ne spada u grupu najpouzdanijih i najbezbednijih modela u klasi (nedostatak dodatnih vazdušnih jastuka, problematično postavljanje dečijih sedišta) ali je prilično jeftin za održavanje. Delova za ovaj model ima svuda, što je jako važno. Fiatov benzinski motor od 1.4 litra je sasvim dovoljno snažan za svakog neiskusnog vozača, ali i sa ovakvim motorom Punto postaje prilično brzo vozilo.

Nedostatak modernih bezbednosnih tehnologija isistema ne treba da čudi, uzevši u obzir da je u pitanju automobil koji je publici predstavljen davne 2005. godine. Automobilu fale dodatni  vazdušni jastuci, problematično postavljanje dečijih sedišta, a čak i komandna tabla može da izazove povrede. Motor se pokazao kao pouzdan, a ima i dobar agregat, koji pri tome nije preterano osetljiv na naše loše gorivo.

Motor manje radne zapremine od, na primer, 1.1 ili 1.2 litra, je više nego dovoljno prevozno sredstvo za nesmetanu i za tečnu vožnju gradom. Kazne za prekoračenje brzine su pooštrene kod nas a i negativni poeni za ovakav prekršaj mogu biti dodatno obeshrabrenje za kupovinu snažnijeg automobila.

Renault Clio – ulaznica u svet sportskih motora

Kompanija Renault se i ovaj put, sa svojom Clio verzijom automobila, potrudila da napravi još jedno vozilo sa veoma dobrim i izdržljivim motorom zapremine 1.2 litra. Ako kupite Clio dobićete jeftiniju ulaznicu u svet sportskih motora, jer ovo parče tehnike voli visoke obrtaje i pruža veliko ubrzanje u vremenskom intervalu od samo desetak. Cliov motor prosečno troši od 7 do 8 litara goriva.

Clio ima još jednu, veoma bitnu osobinu vezanu za proces održavanja automobila, a to je  činjenica da se njegov motor retko kvari, i da nije skup za održavanje. Ukoliko godišnje prelazi velike kilometraže preporučuje se Clio sa dizel motorom, jer prosečna potrošnja od 5,5 litara može da vam uštedi dosta novca. Mali hečbek se može pronaći sa petoro i troje i vrata je i vrlo privlačan za oko, u svojoj kompaktnoj i uglancanoj karoseriji.

Opel Corsa – pristupačni gradski hečbek

Opelov model, Corsa je još jedan model automobila koji se svesrdno preporučuje ukoliko planirate kupujete auto da biste se vozili isključivo po gradu. Tada se obično razmatra vozilo sa nešto slabijom verzijom motora, manje radne zapremine od 1.1 ili 1.2 litra –  koja je više nego dovoljno za nesmetano cirkulisanje gradom.

U nekom istom rangu kvaliteta su i VW Polo i Toyuota Yaris, ali teško je ove automobile teško naći za manje od 4.500€, pa je mudrije kupiti Corsu koja je jeftinija, a u nekim segmentima (bezbednost, manja potrošnja) je i bolji izbor od, na primer, Volkswagenovog modela.

Toyuota Yaris – puzdan i prostran gradski kruzer

Popularna Toyuota jedan od svojih boljih motora ugrađuje u model Yaris. Čak i motor od 1.0 zapremine poseduje odlično vremene otvaranja usisnih i izduvnih ventila, koji razvijaju snagu od čak 68 KS. Primera radi, Opelov motor 1.0 na Corsi nudi samo 55 KS, a troši samo 6,5 litaara goriva, u prseku.

Toyota Yaris je, iako skuplja, mnogo bolja kupovina od Corse, ili recimo Peugeota 206, Renaulta Clio, jer se radi o daleko pouzdanijem, kvalitetnijem automobilu, koji pored ostalih karakteristika, lakše i je voziti po zakrčenim gradskim ulicama. Yaris je po spoljnim dimenzijama najmanji, a po unutrašnjosti prostraniji i udobniji od drugih, gore pomenutih modela.

Održavanje Toyote Yaris je prilično jeftino (originalni delovi su jeftiniji nego za Corsu ili Polo), a automobilom se i lako upravlja, karoserija je čvrsta. Na tržiptu se mogu naći i verzije sa bočnim vazdušnim jastucima. Jedini “problem” kod modela Yaris je taj što, u proseku, košta malo više, posebno ako želite da kupite verziju sa petoro vrata.

Dizelaš je mnogo druželjubiviji za saradnju

Svako prilikom kupovine automobila, naročito onog koji će voziti neiskusni vozač, traži nešto lako za parkiranje i provlačenje kroz gužvu, jeftino za održavanje, sa malom potrošnjom, jeftinom registracijom i da se ne kvari mnogo. Dizel motor je naročito druželjubiv za saradnju sa neiskusnim vozačima jer mnogo se lakše kreće iz mesta i ne gasi se često. Sa motorom koji troši benzin, biće teže uvežbati osećaj za puštanje kvačila i osetiti momenat za kretanje.

Da li je mali auto zaista lakše voziti nego veliki?

Iako važi mišljenje da je malim automobilima lakše manipulisati, ovo “pravilo” ne mora uvek i za sve vozače da važi jednako. Dokazano je da što je auto duži, odnosno što ima veće međuosovinsko rastojanje (od zadnjih do prednjih točkova), što je širi, teži – mirnije će se ponašati pri visokim brzinama, pa će se i vozač početnik osećati samouverenije. Ipak, ta samouverenost može biti mač sa dve oštrice kod neiskusnih vozača.

U većem, udobnijem i tišem automobilu osećaj za brzinu zna da prevari. Još ako ima jak motor, početnik se lako oslobodi i postane suviše samouveren a jedna nepažljivo osvojena krivina može da bude vrlo opasna. Neki se prirodno rode sa osećajem za prostor i savršeno uparkiraju automobil koje god veličine – dok će neki zakačiti branikom ivičnjak bilo da voze veći ili manji automobil.

Vreme da se prestane sa pretnjama Yugom

Došlo je vreme da se završi preporučivanje Zastavinog modela Yuga vozačima početnicima, kao idealnog automobila na kom se uči vožnja. Osim što mali automobil ne mora biti i lakši za uparkiravanje, težak volan na Yugu namučiće i muškarce. Tu je i relativno mali ugao zakretanja prednjih točkova. Osim toga, ovaj automobil je davno pregazilo vreme, pa se na tržištu i ne može naći očuvaniji model, posle kog bi vozač početnik imao želju da uopšte vozi bilo šta.

Dakle, Toyota Yaris je najkvalitetnija, Clio je najudobniji u klasi, VW Polo je najskuplji, dok su Corsa i Punto neka “zlatna sredina” i možda najracionalniji izbor na vašem mestu vozača početnika. Bitno je imati u vidu svoje performanse vozača bez iskustva i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Vežba čini savršenstvo, pa se trudite da ga postignete na najodgovorniji način.