Parkiranje, večiti izazov

Parkiranje sa manje stresa

Parkiranje ovih dana je sve veći izazov i donosi nam mnogo stresa. Da li ima slobodnih parking mesta, u kojoj ste zoni, da li ste platili parking su neka od pitanja sa kojima se svakodnevno suočavate. Od sada, neke stvari će biti jednostavnije…

Parking Servis je već odavno uveo plaćanje parkinga putem SMS poruke. To je u mnogome olakšalo funkcionisanje parking sistema u poređenju sa starim kartama za parking. Ali nekih problema za vozače i dalje ima.

Iako ste se parkirali na predviđeno mesto, potrebno je i poslati sms za plaćanje vašeg parking mesta. Ukoliko se ne parkirate često u tom kraju pred vama se postavlja pitanje – u kojoj ste se “zoni” parkirali i na koji broj bi trebalo poslati poruku. Ovaj podatak se nalazi na znaku koji obeležava parking mesta, ali taj znak se često nalazi daleko, a možda je i trenutno uklonjen. Bez ove informacije, nećete moći da uspešno platite parking. Pa čak i ako pošaljete poruku za pogrešnu “zonu”, plaćanje se vodi kao neuspešno.

Da ne biste pored svih mogućih i nemogućih stvari mislili i pamtili u kojoj se “zoni” parkirate, mogu vam pomoći posebne aplikacije koje se bave ovom temom. Aplikacije ovog tipa se najčešće mogu pronaći na Android telefonima, ali ih ima i za druge platforme. Funkcija ovih aplikacije je jednostavna – u par “klikova” platićete parking mesto, a da pri tom vodite računa samo o slobodnom parking mestu.

 PQAAALfbHR6KILjxco EpnZznPI482VHI4jEJy4QLNcFRt6yl Rsfg9Qy BpL MEoafhOeG99n1mWVtK gIf5OHbd0cAzfqVae3AmIRYKcWc9AD8YmmCEd uRq0vss 320 0 4

Ove aplikacije su jednostavne za upotrebu kada se jednom podese. Da bi ih podesili, na početku je potrebno da unesete najbitniji podatak, a to je broj registarskih tablica. Ostale opcije kao što su grad i zona parking mesta se uglavnom već nalaze u samoj aplikaciji. Samim tim, na vama je samo da odaberete “zonu” i platite parking.

Ali ako vam nije poznato u kojoj se parking “zoni” nalazite, neke aplikacije nude rešenje i za ovu situaciju. Ukoliko vaš Android telefon ima GPS prijemnik, na osnovu podataka koje telefon dobija sa navigacionih satelita, odrediće se vaša pozicija i odrediti parking “zona”. Samim tim, na vama je samo da potvrdite plaćanje parkinga i to je to.

Ove aplikacije se oslanjaju na već pomenuti način plaćanja parkinga putem SMS-a. Ono što pravi razliku među ovim aplikacijama su neki dodaci, ali i baza gradova u kojima ovakav način plaćanja parkinga funkcioniše. Kako se broj gradova sa ovim mogućnostima povećava stalno, ostaje nam da se nadamo da će razvojni timovi koji stoje iza ovih aplikacije stalno raditi na ažuriranju ovih baza, kao što je to sada slučaj.

Bilo da ste vozač ili suvozač, a korisnik ste nekog od telefona koji podržavaju ovakve aplikacije (posebno Android telefona), instalirajte neku od ovih aplikacija. Zatrebaće vam sigurno.