Smanjite potrošnju goriva

Jer postaje sve skuplje…

Prošlo je vreme kada se jeftinije vozilo na dizel gorivo ili plin. Sada je skoro podjednako skupa svaka vrsta goriva, pa je svejedno na šta vam radi motor. Ali, možda, ipak možete da uštedite i pored visokih cena…

Na cenu naftnih derivata, kao običan građanin-potrošač, nikako se ne može uticati. Prosto, pred nama je jednostavan izbor – voziti ili ne voziti. Oni koji ne mogu bez svog motornog prevoznog sredstva, oni i nemaju ovaj izbor. Oni moraju da voze. S obzirom da je cena regularnog goriva prilično visoka, jedino što nam preostaje jeste da se što bolje prilagodimo trenutnoj situaciji i pokušamo da smanjimo troškove tako što ćemo smanjiti potrošnju goriva. Evo par smernica kako se to može postići.

Racionalna ili “predvidljiva” vožnja

Ako vaše prevozno sredstvo poseduje “on board” računar, sigurno ste primetili da vam trenutna potrošnja goriva dostiže velike cifre prilikom ubrzavanja tj. dodavanja gasa. Jedan od načina da smanjite nepotrebnu potrošnju, jeste da imate “lakšu” nogu na gasu. Ukoliko je moguće, potrebno je da postepeno dodajete gas prilikom ubrzavanja, dok ne postignete sigurnu, odgovarajuću (i zakonom regulisanu) brzinu i izaberete najvišu moguću brzinu. U toj brzini, potrebno je održavati broj obrtaja na niskim vrednostima, ali tako da to ne utiče negativno na rad motora. Nikada nemojte voziti sa menjačem u “leru” – tada motor troši više goriva nego da je menjač u odgovarajućoj brzini, ali bez dodatnog “gasa”. Ukoliko ste se zaustavili na duže (ne računajući gužve na raskrsnicama), isključite motor.

Pritisak je bitan

Proverite pritisak u svim gumama i prilagodite ga godišnjem dobu tj. spoljnoj temperaturi. Na mnogim vozilima, pored vrata vozača ili u uputstvu, naznačeno je koliki pritisak u gumama treba da bude da bi odnos udobnost – potrošnja bio najbolji (“Eco” pritisak). Pored pritiska u gumama, obavezno proverite i da li je trap centriran, jer to će obezbediti mirnu i sugurnu vožnju.

Učinite vaše vozilo “klizavim”

Ovde se ne misli da se po putu klizate dok vozite, već da maksimalno smanjite otpor vazduha koji vaše vozilo stvara. Ukoliko na vozilu imate postavljen dodatni sanduk za prtljag, uklonite ga kada ga ne koristite. Po vrelim letnjim danima, koristite ventilaciju da rashladite kabinu umesto klime i otvorenih prozora. Otvoreni prozori povećavaju otpor koji vozilo stvara, a upotreba klime smanjuje efikasnost samog motora, što dovodi do veće potrošnje goriva.

Hibridni/električni auto – ušteda ili mit?

Pre nego što se odlučite za kupovinu ovih vozila, razmislite još jednom koliko ćete stvarno uštedeti. Cena ovih vozila je još uvek visoka u odnosu na “tradicionalne” automobile. Pri razmatranju o kupovini trebalo bi razmišljati o sledećim stvarima: koliko baterije stvarno traju, za koliko ćete moći da prodate auto kada budete želeli da kupite novi, da li planirate da vozite češće kraće ili duže relacije? Dodatno, ako razmišljate i o očuvanju planete setite se kako nastaje električna energija (najčešće toplane koje rade na ugalj) i da njena cena takođe raste iz dana u dan.

Šta preostaje?

Sudeći po navedenom, ne postoji čarobni način da se troškovi za gorivo svedu na nulu. Samo ukoliko kombinujete sve tehnike, uspećete da postignete željeni cilj – ušteda na gorivu tj. više pređenih kilometara za jedan rezervoar. Ako želite da ekstremno smanjite troškove, postoji nekoliko opcija. Jedna od njih je upotreba javnog prevoza – jeste da postoji trošak za mesečnu kartu, ali je on ipak mnogo manji nego što biste potrošili za mesec dana vožnje. Druga opcija jeste upotreba bicikla ili pešačenje. Ove dve opcije su najjeftinije, možda najnapornije, ali i najzdravije za vas i za ostale učesnike u saobraćaju.