MS 220613 Red Bull Flugtag 0206.

Fića može da leti i to preko 19 metara

Nakon pakleno dobrog provoda na Prvom Red Bull Flugtagu, u subotu, 22. juna, i rekordnih 150.000 posetilaca na Adi Ciganliji koji su bodrili hrabre pilote došao je dan da sumiramo utiske, kažu organizatori. Timovi kažu da su prezadovljni organizacijom i svojim nastupima. “Flyin’ figuar” uživaju u pobedi, “Leteći ćurani” slavili u Jagodini, “Zidareva ljubav” čeka da ih NASA angažuje.

Dokazano je da Fića može da leti i to preko 19 metara. A konstruktori te fantastične leteće mašine pod imenom “Flyin’ figuar” su Novosađani Marko Aćimović, Korčok Željko, Igor Mihaljević i Dalibor Gregurić.

– Fića je nekada bio izuzetno popularan u Novom Sadu, to je bio auto koji ste mogli da kupite za 100 evra i da ga vozite preko vikenda. A mi koji vozimo fiću, a želeli bismo da vozimo jaguara, onda ga zovemo figuar, pa otuda i naziv “Flyin’ figuar”. Sam događaj je bio super, družili smo se ostalim timovima. Organizacija je bila na nivou i svi su bili spremni da nam pomognu u svakom momentu – kaže pilot Marko Aćimović.

Inače “Flyin’ figuar” nije bio prvi izbor žirija kada su birane letelice koje će učestvovati na prvom Red Bull Flugtagu. Kako i sami kažu fantastičnim marketinškim akrobacijama uspeli su da aktiviraju publiku da glasa za njih i obezbedi im učešće na ovom letačkom takmičenju.

– Utoliko je naša pobeda veća. U suštini smo i očekivali neko od prva tri mesta kako bismo zaokružili ovu dobru priču. Iskreno, očekivali smo da ćemo leteti više, ali krilo nam se polomilo dok smo se peli na rampu, mada i ovih 19 metara je bilo dovoljno za pobedu – kaže Aćimović čiji je tim uzeo i nagradu za najduži let. Nikada nisu bili u Red Bullovom Hangaru 7 pa se raduju obilasku tog vazduhoplovnog muzeja i letu Titovim predsedničkim avionom.

“Leteći ćurani”uzeli su drugo mesto i nagradu za najkreativniju letelicu. Iako su odmah nakon takmičenja “zbrisali” iz Beograda, čuli smo da se slavilo u Jagodini.

– Prezadovljni smo i organizacijom i našim nastpom, na kraju je sve ispalo okej. Preleteli smo oko 14.99 metara, dobili smo zadovoljavajuće ocene od sudija. Letelicu smo pravili skoro dva meseca, pošto svi radimo pa kad se skupimo i nađemo vremena, ali eto isplatilo se – kažu “Leteći ćurani” čija je nagrada let sa akro grupom “Stars”.

Marko Radić, Dragan Grubišić, Dragan Majkić i Rakić Slavko iz tima “Zidareva ljubav” ustali su u pet sati ujutru da bi u šest stigli na Adu Ciganliju. Bili su pretposlednji tim koji je nastupio na Red Bull Flugtagu. Nakon što su se pošteno ispekli na suncu, slavno su skočili u vodu i završili na trećem mestu. Heroji iz Sremske Mitrovice kažu da su prezadovljni nastupom.

– Očekujemo svakog momenta da nas NASA pozove. Mislim, šta drugo da očekujemo kada smo uspeli da poletimo sa mešalicom za beton. Mi smo na Red Bull Flugtag došli da izidamo budućnost i to smo uradili. Ekstra smo zadovljni nastupom. Bili smo malo skeptični kada smo videli koliko su se ljudi trudili oko drugih letelica, ali odradili smo svoje i osvojili treće mesto. Iskreno nismo očekivali nijedno mesto. Od sudija smo dobili 4 desetke za nastup i let, jedino dve devetke i jednu desetku za kreativnost letelice i svih 15.6 metara koliko smo preleteli je zaista sjajno, jer smo imali peh sa krilom koje je krenulo na levu stranu – kaže Radić, pilot tima “Zidareva ljubav”.

foto: Mihai Stetcu/Red Bull Content Pool