buharov ul

Dobitnici nagrade „Erste Underground Spirit“

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Erste Underground Spirit”, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, su Igor i Ivan Buharov, autorski duo iz Mađarske.  Nagrada “Erste Underground Spirit” Igoru i Ivanu Buharovu biće uručena na Letnjoj pozornici tokom Festivala evropskog filma Palić.

Retrospektiva najznačajnijih filmova Igora i Ivana Buharova biće prikazana u toku Festivala evropskog filma Palić u okviru selekcije Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Erste Underground Spirit“.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Braća Buharov, Igor (Kornel Silađi / Szilágyi Kornél) i Ivan (Nandor Heveši / Hevesi Nándor), zajedno rade preko petnaest godina snimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove. Svojim jedinstvenim izrazom obišli su mnoge festivale širom sveta osvajajući publiku jednostavnim, apsurdnim pričama o čudnim junacima i njihovim životima. Kombinujući razne filmske tehnike Buharovi stvaraju snolike vanprostorne i vanvremenske priče. Prvim dugometražnim igranim filmom “Usporeno ogledalo“ (Lassú Tükör, 2007) osvajaju nagrade na festivalu “Mediawave” i na mađarskom Nacionalnom filmskom festivalu. Poslednje ostvarenje „Bez kormila“ (Kormányeltörésben, 2011) inspirisan je istoimenom poemom Ištvana Domokoša (Domokos István).

Pored filma, ovaj dvojac je radio i muziku za nekoliko filmova, ali i nezavisne muzičke projekte. Njihov rad uvek je na granici primenjene i filmske umetnosti. Zajedno sa Vasilom Kroatom (Vasile Croat) i Ištvanom Njolcašom (Nyolczas István) osnivaju grupu “Multiartist” koja je radila audio-vizuelne performanse, različite događaje, akcije, izložbe, koncerte, multimedijalne projekte. Takođe se bave i komponovanjem muzike za svoje filmove, a 1998. Godine su osnovali i svoj bend Pop Ivan čiju muziku opisuju kao “mešavinu stilova i atmosfera” (latino ritmovi sa elementima modernog džeza i savremenih kompozicija). Album “Hospital Hungary”, sa kojim su debitovali, izdat je 2001. godine, nakon kojeg je usledio još jedan, kao i brojni koncerti po Evropi.