pobedite genetiku setnjom 525

Pobedite genetiku šetnjom

Šetnja i nasledni faktor gojaznosti

O tome koliko je šetnja korisna za naše zdravlje, čuli smo mnoge priče i savete. Najnovije istraživanje nam to još jednom i potvrđuje. Pola sata šetnje dnevno smanjuje nasledni faktor gojaznosti za pedeset odsto!

Za fizičku aktivnost kao što je šetanje, nije vam potrebno ništa više osim dobre volje i lepog vremena. S obzirom na to da je počelo proleće, nema razloga da ne prošetate i na taj način pospešite svoje zdravlje.

Duga i hladna zima, koja je ostala iza nas, učinila je da svi budemo manje aktivni. Sati ispred računara, sedenje na predavanjima ili kancelariji nisu nam učinili da se dobro osećamo. Brojne su posledice fizičke neaktivnost, a jedna od njih je i gojaznost. Ako imate i genetske predispozicije da budete buce, problem je još veći.

Međutim, naučnici su utvrdili da polučasnovna šetnja smanjuje naslednu sklonost ka višku kilograma i to za pola. Ovo ohrabruje sve nas, jer nam daje na znanje da možemo da “pobedimo” genetiku. Sve što je potrebno da uradimo jeste da se šetamo. Naravno, efekat je pravi ukoliko hodamo nešto brže, energičnije.

Ovakva fizička aktivnost je odlična za poboljšanje kondicije. Lagano nas uvodi u bolje, aktivnije stanje našeg tela. Nema upale mišića, bolova u kolenima niti bilo kakvih drugih povreda. Šetnja je pravi, neagresivni način da se vratimo u formu.

Nasledni faktor u mnogome određuju naše zdravlje, ali isto tako i naš način života igra veliku ulogu u tome. Zato, obucite patike, uhvatite prijatelja pod ruku i krenite u jednu dugu prolećnu šetnju.

foto:publicdomainpictures