ekoloski telefon za plavu planetu

Ekološki telefon za Plavu planetu

Tehnologija nije uvek protiv prirode

Od mnoštva tehnologije koja nas okružuje, pojavi se s vremena na vreme neki uređaj koji nas potseti da razmišljamo kako da pomognemo našoj planeti…

Jedan od takvih primera jeste i Samsung-ov model mobilnog telefona GT-S7550 Blue Earth. Već pri prvom pogledu na pakovanje ovog telefona od recikliranog papira, odmah se primećuje da se radi o ekološkom telefonu. Sam uređaj je izrađen od recikliranih materijala, a što se tiče pakovanja, Samsung preporučuje da ga upotrebite ili kao ram za slike ili kao držač za olovke.

Što se tiče samog telefona, telefon je lepo oblikovan i lepo leži u ruci, a jarka plava nijansa maske ga čini veoma atraktivnim. Specifikacija je skoro pa očekivana – ekran osetljiv na dodir, podršku za HSDPA i WiFi, 3 MP kamera sa podrškom za panoramske fotografije, podrška za microSD memorijske kartice, Samsung vidžeti, FM radio… I jedan mnogo interesantan poklopac za bateriju – solarni punjač! Tako je. Ovaj telefon ima poklopac baterije koji ima ugrađeni solarni kolektor, koji bateriju dopunjuje pri Sunčevoj svetlosti. Iako je ovaj „detalj“ neobičan za obične ljude, odlično se uklopio u dizajn.

04 e1342363630616

Koliko je ovaj dodatak upotrebljiv u svakodnevnom radu, pokazalo se već pri prvom izlasku napolje. Dok telefonirate ili dok telefon miruje na stolu okrenut nadole, ovaj solarni punjač konstatno dopunjuje bateriju i time joj produžava upotrebljivost. Naravno, iako se u realnim uslovima pokazalo da je ovaj solarni punjač sjajna stvar, nije moguće da u potpunosti zameni kućni punjač. Jednostavno, za snagu punjenja kakvu ima kućni punjač, potrebno je da sa sobom nosimo solarni panel veličine prozora. Samim tim, kućna potrošnja električne energije i dalje ostaje neophodna. Sa ovim dodatkom i sa neverovatno malom potrošnjom energije dok je u stanju mirovanja (čak 0.03 W) mnogo ređe ćemo telefon „kačiti“ na punjač.

Pored svega navedenog, ovaj model dolazi sa jedinstvenim korisničkim interfejsom koji skreće pažnju korisnika na krhkost naše životne sredine – kada je telefon zaključan. Možete ga otključati tako što ćete ubaciti konzervu u kantu ili zatvoriti česmu da voda ne teče. Dodatno, programeri u Samsungu su kreirali i poseban „eko“ profil koji kontroliše jačinu i trajanje osvetljenosti ekrana i druge opcije koje troše električnu energiju.

07 e1342363715702

Ovaj model je predstavljen krajem 2009 godine, ali nije bio dostupan svim tržištima, pa samim tim i nije doživeo slavu kakvu je zasluživao. Na žalost, sada je trend da se proizvode telefoni sa što većim ekranima čime se povećava i potrošnja električne energije kroz sve veće baterije. I time se direktno povećava potreba za električnom energijom koja nastaje kroz standardne procese koji zagađuju prirodu.

Nadamo se da će se neko ponovo setiti ovog koncepta i upotrebiti ga, jer bi se naši „pametni“ telefoni sigurno praktičnije upotrebljavali.