Izbegnite gužve u saobraćaju…

…ili se barem za njih pripremite

Širom naše zemlje, radovi na putevima su već godinama u toku. I trajaće i dalje sve dok se naši putevi ne poprave. Konačno. A do tada, moramo se suočavati sa sve češćim gužvama na putevima…

Jedan od načina da savladate svoju rutu jeste da krenete nešto ranije nego što ste planirali. Na žalost, ovako razmišlja barem pola vozača, pa su sada gužve konstantne i počinju već od ranih časova.

Drugi način je da koristite gradski prevoz za dolazak na svoje odredište. Upotrebom ovog prevoznog sredstva rizikujete da poludite od „opojnih“ mirisa, poboljšate ravnotežu stalno podešavajući položaj vašeg tela u odnosu na raspadnuti iskrivljeni autobus i da opet ne stignete na vreme gde ste želeli. Niti je gradski prevoz redovan, niti je svemoguć kada su u pitanju gužve (barem ne u Beogradu).

Treći način je možda i najteži – krenuti kad i svi ostali, ali biti pametan i osmisliti najbolju rutu do svog odredišta. Upotrebom navigacionih uređaja, moguće rute je lako „nacrtati“, ali i dalje ostaje problem izbora – koja je najbolja ako se uzme u obzir da su možda sve podjednako opterećene. Kako biste se lakše odlučili kuda da krenete, nije vam potrebno da slušate bespotrebne i često pogrešne komentare o gužvama, koje možete čuti na nekim radio stanicama. Vama su potrebne „oči“ na putevima koje ćete koristiti.

Te „oči“, sada su nam dostupne i možemo ih uvek i svuda koristiti preko naših Android mobilnih uređaja. Takozvane „oči“ su u stvari kamere koje su raspoređene na najbitnijim i najprometnijim saobraćajnicama a objedinjen pristup njima je organizovan kroz besplatnu aplikaciju „Posmatrač“. Kreator ove aplikacije je Aleksandar Ilić, a aplikacija je kreirana u okviru VIP Android izazova. Kamere koje su „pokrivene“ ovom aplikaciju nalaze se u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru i na Kopaoniku. Kamere na poslednjoj lokaciji se odnose na gužve u ski odmaralištima i na stazama.

[appbox googleplay banner rs.ailic.osmatrac]

Aplikacija je sama po sebi veoma jednostavna za upotrebu. Po pokretanju aplikacije, odmah se učitava lista dostupnih kamera. Prostim „klikom“ na željenu kameru pokreće se video prenos za koji vam je neophodna stalna Internet veza, WiFi ili preko mobilnog operatera. Ukoliko koristite Internet vezu preko mobilnog operatera, predlažemo da koristite brzi Internet (3G, HSDPA) zbog količine video podataka koje se prenose. Ovako će video prikaz biti dovoljno kvalitetan da proverite trenutno stanje na saobraćajnicama. Ukoliko nemate previše besplatnih megabajta na raspolaganju, možete koristiti i EDGE vezu, ali je tada prikaz manje upotrebljiv. Dodatnim klikom na video, na raspolaganju su vam i opcije da zaustavite trenutni prikaz, da tu sliku sačuvate i podelite sa drugima i da trenutnu kameru sačuvate kao „omiljenu“. Pored same liste kamera, postoji i prikaz svih kamera koje se nalaze u vašoj okolini, koji je inteligentno integrisan u Google Maps, radi lakše upotrebe.

Osmatrač video prikaz

Mane celog koncepta, koje za sada možemo da primetimo, su praktični razlozi: kreator aplikacije nije vlasnik kamera (što je i očekivano), pa samim tim funkcionalnost iste zavisi od drugih. Server koji je u upotrebi, zbog sve većeg broja korisnika, trenutno zadovoljava potrebe, ali ne zadugo.

U Beogradu, ova aplikacija se pokazala baš upotrebljivom kada je u pitanju prelazak iz Starog grada na Novi Beograd. Sada je lakše izabrati kojim mostom da se prevezemo do naše destinacije. Samim tim, ispunila je svoju osnovnu funkciju.

Ilustracija: publicdomainpictures.net