ko pisne 870

Ko pisne…

Jezik u izumiranju

Indijanci, Manuel Segovija (75) i Isidro Velaskez (69), jedine su preostale dve osobe na svetu koje još govore ajapaneko jezik, ali na nesreću su posvađani…

Ova dvojica staraca, jedini su preživeli poznavaoci ovog izumirućeg, prastarog, indijanskog jezika, kako piše Dejli telegraf. Ovaj jezik je uspeo da se održi uprkos ratovima, bolestima, nepogodama i progonima. Jedan je od retkih koji se opstao, imajući u vidu da je deci u školama bilo zabranjeno da govore bilo koji drugi jezik osim španskog. Danas njegovo dalje postojanje zavisi od dva tvrdoglava starca koji su posvađani.

„To je tužna priča, ali zaista je impresivno koliko se dugo ovaj jezik održao”, kaže Danijel Suslak, lingvistički antropolog sa univerziteta Indijane, koji pokušava da napiše rečnik ajapaneko jezika.

Manuel i Isidro žive u selu Ajapa, u meksičkoj držabi Tabasko. Kuće su im udaljene 500 m. Obojica ne kriju antipatije jedan prema i drugome, te je teško očekivati pomirenje.

„Kad sam bio dečak, svi su govorili taj jezik u mojoj okolini. Vremenom je on malo po malo nestajao. Svestan sam da će on možda umreti sa mnom”, rekao je Manuel Segovija.

U Meksiku postoje još 68 domorodačkih jezika. Nekima od tih jezika preti odumiranje, ali ajapaneko je najekstremniji slučaj. Lingvistima ostaje samo da se nadaju da će starci prevazići povređene sujete i propričati za dobrobit čovečanstva. Tako udruženi mogli bi da prenesu svoje znanje deci na organizovanim časovima, koji se sada zbog animoziteta dvojice predavača ne odvijaju.

 Foto: publicdomainpic