Smile at the heavens

Završnica Sony World Photography Awards 2016

Cilj takmičenja je da se prepoznaju i nagrade najbolja dela savremene fotografije na svetu, a za učešće se mogu prijaviti i amateri i profesionalci. Osim vrednih nagrada, pobednici, kao i autori koji su se plasirali u uži izbor, dobijaju priliku da publici na planetarnom nivou predstave svoj talenat preko Svetske organizacije za fotografiju.

Prijavljivanje je još uvek u toku, pa zainteresovani autori mogu poslati svoje radove u skladu sa kategorijom u kojoj žele da se takmiče:

  • Rok za kategoriju za studente fotografije (Student Focus) je 4. decembar 2015. godine
  • rok za nacionalnu kategoriju (National) je 5. januar 2016. godine
  • rok za kategoriju za mlade fotografe, starosti od 12 do 19 godina (Youth) je 5. januar 2016. godine
  • rok za otvorenu kategoriju (Open) je 5. januar 2016. godine
  • rok za profesionalnu fotografiju (Professional) je 12. januar 2016. godine.

U okviru profesionalne kategorije od ove godine postoje dva takmičarska žanra, umetnički i dokumentarni, za koje su izabrana dva počasna sudijska panela. Na čelu panela za fotografije iz umetničkog žanra je pisac i kustos Dejvid Kampani, a sa njim će odlučivati i Karen Knor, fotograf i profesor na Univerzitetu kreativnih umetnosti (SAD/UK), Žan Žak Nude, direktor publikacije L’Oeil de la Photographie (Francuska), kao i Mariko Takeuči, fotografski kritičar, kustos i vanredni profesor na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Kjotou (Japan). Za radove dokumentarnog žanra, glavni sudija je konsultantkinja Dominik Grin (UK), a u žiriju su i Ema Linč, urednica fotografije na portalu BBC Global News, Džulijen Džords, koosnivač i glavni operacioni direktor platforme Blink.la (SAD) i Fiona Rodžers, globalni menadžer za razvoj poslovanja agencije Magnum Photos (UK).

O fotografijama za otvorenu kategoriju takmičenja odlučivaće stručni žiri na čelu sa Džejl Maršner, urednicom fotografije na portalu Time Out (UK), dok su za procenu studentskih radova zaduženi Sajmon Bejnbridž, urednik Britanskog fotografskog žurnala (UK), Mark Murman, urednik fotografije časopisa Mother Jones (SAD) i Metju Taker, urednik fotografije portala Buzz Feed UK (UK).

Pobednici će biti proglašeni na završnoj ceremoniji u Londonu 21. aprila, a radovi pobednika i finalista biće izloženi u periodu od 22. aprila do 8. maja na izložbi Sony World Photography Awards 2016 u umetničkom i kulturnom centru Somerset House u Londonu.

Izvor: Sony / Worldphoto.org