Vavedenje i prečisti petak  

Vavedenje je jedan od pet najvećih Bogorodičinih praznika. Pravoslavna crkva ga slavi 4. decembra. U narodu se naziva Sveta Prečista i predstavlja naročito poštovanje žena. Naziva se još i Ženska Bogorodica i veoma je uvažen kod nerotkinja i porodilja.

U skladu sa zavetom svojih roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dati dete u hram, trogodišnja Marija je dovedena u Jerusalim i uvedena u hram. Na ulazu u hram, do koga je sa čudesnom lakoćom prešla petnaest stepenika, dočekao ju je prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Preteče, i uveo u hram, i to na mesto koje se smatra svetinjom nad svetinjama, u koje je samo arhijerej ulazio, i to jednom u godini.

Smatran za praznik koji je u osobitom poštovanju žena, Vavedenje ili Žensku Bogorodicu, svetkuju rodilje i nerotkinje, a mnoge se na ovaj dan pričešćuju.

U istočnoj Srbiji su po vremenu kakvo je ovoga dana predskazivali  rod useva: ako je vedro-biće dobra letina.

Vavedenje je svagda i usečni dan, kada se ne preduzimaju  važniji poslovi. Osim onih kojima je ovo krsno ime (slava), Vavedenje su svetkovali stočari-zbog vukova, pa se po pravilu nisu smele ovog dana uzimati u ruke makaze, srpovi i kose.

Bilo je u običaju da se o Vavedenju izađe na sabor kod crkve, a u Kragujevačkoj Jasenici je ovo bio dan kada su, oni koji su ove godine oženjeni, mogli-poslednji put-da zaigraju u kolo do devojaka.

[su_box title=”Prečisti petak” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″] Ove godine Vavedenje pada u varovni dan –petak. Po verovanju, petak je sedmični dan u kojem nije preporučljivo počinjati nove poslove. Na primeru petka i subote se vidi dvojnost slovenskog razbrajanja povoljnih i nepovoljnih dana, jer ovde suprotnost muški-ženski i parni–neparni dan nisu usklađeni. Taj nesklad pokrepljuje i izreka zapisana početkom dvadesetog veka u Šumadiji: Nikad petak subotu ne greje. Po prazniku Vavedenje, koji se u narodu još zove Prečista, naziva se cela sedmica prečistom. Po tom narodnom kalendarskom razvrstavanju, 4. decembar je petak i on je uvek u postu.[/su_box]