fbpx

Zašto devojke vole loše momke?

Hormon uzbuđenja – glavni krivac

Sve počinje od kontakata očiju. Kada se ukrste pogledi žene i muškarce i sevnu, što bi naš narod rekao varnice ili plamen, u mozgu tada počinje da se odigrava proces koji utiče na ponašanje osobe kao i na njeno razmišljanje. Za to je krivac dopamin (veoma jak adrenalin), jer nas on tera da reagujemo na veoma zanimljiv način.

Kada se dopamin u mozgu oslobodi, on čini da se osobe osećaju poletno, radosno, motivisane da rade ili nastave sa određnim aktivnostima, imaju više sigurnosti i nemaju nikakav strah. Dopamin je pozitivan hormon i njegova količina je najveća u prvoj fazi zaljubljenosti i može da izazove euforiju i pravi koktel uzbuđenja! Pošto je dopamin hormon euforije, on se luči i tokom dobre kupovine, kockanja, seksa, ili merkanja lošeg momka. Tako da vrlo lako osoba može da se „navuče” na bilo koje ponašanje. Možda je sada jasnije zašto se neke osobe prosto zalepe na loše veze i muškarce?

[box]Kada devojka upozna muškarca koji u trenutku „zna” da pokrene ručku njenog hormona ljubavi, onda hormon pokreće celu situaciju. [/box]

Čist primer toga je lepa devojka koja svakodnevno dobija komplimente na račun svog izgleda. Svesna je toga, i možda sva ta pažnja određenih muškaraca prija u početku. Ali kasnije isti ti komplimenti mogu da postanu neopisivo dosadni. Zašto? Vaš mozak nije na određni način stimulisan i ostajete ravnodušni prema komplimentima. Ali situacija se okreće ako se pojavljuje muškarac, takozvani „loš dečko”, koji baš i ne obraća pažnju na lepu devojku, tada će ona biti zainteresovana. Zagrizla bi mamac i onda dospeva na scenu dopamin. Jer iako taj loš dečko i nije tako dobar za nju, mozak tu ne odlučuje. Kriv je hormon. Dakle, kada se ne dobije povratni očekivani odgovor, tada nastupa vatra.

Šta se dalje dešava kada žena shvati posle da nije u dobroj vezi?

Mozak i dalje nastavlja da oslobađa dopamin koji prosto tera određenu osobu da traži još i još, iako je osoba svesna da on i nije najbolji izbor za vezu. Međutim posle nekog vremena, kada osobi neočekivano postane očekivano, postane joj dosadno i izgubi motivaciju prema tom nekom zato što mozak više nema potrebu za dopaminom. Iz tog razloga mnogi parovi posle nekog vremena okončaju vezu.

Ne znači naravno da treba da se prepustite letargiji i monotoniji. Smišljajte različite aktivnosti sa svojim partnerom. Probajte nešto neočekivano. Odblokirajte kočnicu hormona ljubavi i uživajte u koktelu uzbuđenja!

foto: publicdomainpictures