spasovdan beogradska svetkovina 146

Spasovdan, beogradska svetkovina

Slava grada Beograda, četvrtak, 2. jun

Spasovdan spada u naše najveće i najvažnije praznike, jer se po broju običaja, radnji i verovanja može uporediti sa Đurđevdanom, Badnjim danom i sa Božićem. Poznat još i kao Vaznesenje Hristovo, kako ga naziva Crkva, Spasovdan se praznuje četrdesetog dana po Uskrsu, a to je uvek četvrtak. Sedmica kojoj ovaj dan pripada se naziva krstonoška ili slavna nedelja.

Kako se ovaj praznik proslavlja u proleće, oduvek je bio od velikog značaja za stočare i zemljoradnike. Njegov smisao je, kao što je slučaj i sa drugim svetkovinama, da donese rodna polja i voćnjake, a da život ljudi u naseljima učini što punijim i lepšim. Bez obzira da li se slavi u selu ili u prestonici, Spasovdanom se ističe jedinstvo naselja kao privredne, društvene i kultne zajednice.

Spasovdan su nekada slavili na prikladnim mestima u brdima, o čemu danas svedoče imena neka od njih, a to su Spas, Spasovnica, Spasovac, Spasovo brdo…

[box]Danas, Beograđani ga obeležavaju svečanom litijom koja počinje i završava se kod Vaznesejske crkve, čije ime i potiče od naziva ove slave. Crkva ovaj dan praznuje kao Vaznesenje Gospodnje, jer je tada vaskrsli Hristos uznet na nebo. [/box]

Beograd je uzeo ovaj veliki narodni i crkveni praznik za svoju slavu, kao spomen na dan kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom, još daleke 1403. godine.

Kolačari su ga takođe uzeli za svoju esnafsku slavu. Nekada je na ovaj dana mešen poseban hleb, takozvani kolač spasovnica.

Neka Vaznesenje Hristovo svima donese rodnu godinu i ispunjeniji život.

Izvor: Srpski običajni kalendar – Mile Nedeljković

ilustracija: Wiki