i ja gresim 582

I ja grešim!

Opraštanje nije osećanje, već odluka

Pod pojmom “baš sve” najčešće se podrazumeva fizička prevara, koja se smatra najgorim oblikom ljubavne izdaje. Međutim stvar je ipak malo složenija. Zbog različitih karaktera, razmišljanja, potreba, često povredimo svog partnera i to potpuno nesvesno.

[box]Izvinjenje baš kao i opraštanje, veoma su bitni u građenju uspešne ljubavne veze.[/box]

Česte su ljudske osobine poput ponosa, ljubomore, nestrpljenja, zavisti, sujete, pohlepe, potrebe za takmičenjem, lenjosti… Iako se trudimo da nikog ne povredimo, upravo zbog pomenutih osobina, to je prosto nemoguće. U svakodnevnoj interakciji sa partnerom, sigurno će doći bar do onog malog, naizgled beznačajnog, konflikta. Međutim i te male čarke, kada se namnože, mogu ozbiljno da naruše vaš odnos. Zato reagujte na vreme, tj. odmah posle učinjene emotivne štete.

Prepirke oko veša, daljinskog upravljača, spremanja kuće ili šetanja psa, sastavni su deo svakodnevnog porodičnog života. Kako ne možemo da izvršimo čvrstu podelu kućnih obaveza, usled neobavljanja istih, dolazi do burnijih reakcija. Za ovakve stvari nema krivca. Dešava se da je jedan od partnera suviše zauzet obavezama van kuće, pa ne uspeva da doprinese porodičnom redu. Iako ovo može veoma da razljuti onog drugog, potrebno je dobro razmisliti pre nego što dođe do burnih rekacija. Ako priznate sebi da ste i vi iz sličnog razloga zanemarili šetanje „zajedničkog” psa, slaganje veša ili zalivanje trave, a sigurno jeste, cela stvar će proći bezbolno. Jednostavno, svakom se desi da ponekad prekrši kućno pravilo. Prebacivanje koje glasi „ja stalno sređujem kuću, šetam psa kojeg si ti hteo ili htela”, složićete se, nema kraja. Jednostavno oprostite svom partneru. Ukoliko ste vi ti koji tražite oproštaj, izvinite se i slobodno provucite i koju šaljivu reč. Sigurno će vam biti oprošteno.

Međutim, šta se dešava kad se jave veće greške koje uključuju jače emocije? Na žurci ste i raspričali ste se sa prijateljima. Toliko se zabavljate, da ste prosto zaboravite na svog partnera. Veoma je bitno da u ovom slučaju priznate grešku i iskreno zamolite za oproštaj. Recite da ste potpuno svesni svoje greške i da se ovako nešto neće ponoviti (naravno, ako to i mislite). Sigurno vam se nekad desilo da, čitav dan, niste uspeli da se javite voljenoj osobi. Ovakav postupak kod partnera izaziva sumnjičavost, osećaj zanemarenosti i zahteva detaljno obrazloženje. Tu su i druge greške, poput onih kada ne uradite nešto što je veoma bitno partneru, a čvrsto ste mu obećali. Nikako ne pomišljajte na to da ćete prećutkivanjem rešiti problem. Do posebnog konflikta dolazi ako jedan od partnera zaspi, iako je vođenje ljubavi bilo u najavi. Tada je stvar više nego ozbiljna, zato čim otvorite oči, ispravite grešku.

Koliko je bitno da tražimo oproštaj, toliko je važno i da naučimo da praštamo. Tačnije da donesemo odluku da ćemo da prihvatimo izvinjenje. Ako postoji iskrena ljubav i odnos koji se zasniva na zdravim temeljima, jednostavno popustite voljenoj osobi. U svakodnevnom haosu i životnim problemima, nemoguće je da se ovake greške ne dese. Ipak, ne shvatajte ovo olako, već zaista radite na smanjenju svojih nesavršenih postupaka i razumevanju tuđih.

Šta bi trebalo da uradimo, kada nas naše greške dovedu do raskida koji ne želimo?

U ove greške spadaju one koje drugu polovinu čine da se oseća odbačenom, zapostavljenom, manje vrednom. To su uglavnom saznanja da je partner u paralelnoj vezi, zatim vređanje ličnosti voljene osobe, često zanemarivanje. U ovom ljubavnom prekršaju nad partnerom je izvršen pravi emotivni zločin. Stvara se duboko nepoverenje. Pod zločine ovog tipa spadaju i izjave poput „ ista si tvoja majka, tvoj otac”, koje su često izrečene u afektu. Pominjanje najbližih članova porodice sigurno će opstanak veze dovesti u pitanje. Kako ovde govorimo o većem emotivnom bolu, traženje oproštaja traje u najboljem slučaju nekoliko sati. Bitno je da ne odustajete i da priznate svoje greške. Učinite sve kako bi vaš partner, kojeg ste toliko povredili, uspeo da vam oprosti. Pitajte ga šta bi trebalo još da učinite kako biste izgladili odnos. Ipak budite umereni i u izvinjenjima, posebno ako partner kaže da mu je potrebno vreme da o svemu razmisli.

Ako ste žrtva ove velike greške, oprostite. Naravno, ako verujete da je trud vašeg partnera iskren. Zaboravite na ponos, ego, sujetu i dobro razmislite o nastaloj situaciji. Ljudi jedni druge povređuju iz neznanja, nepromišljenosti, različitih kopleksa. Zato uvek tražite razlog i pokušajte da shvatite zašto je to učinio.

Ako ste ovih dana učinili slične greške u svojoj vezi, upotrebite tu čarobnu reč „izvini”! Ona je znak ljubavi i potvrda da vam je zaista stalo. Ukoliko se neko već dugo trudi da mu oprostite, ne oklevajte već praštajte. Ako vam sve ovo nje dovoljno i još uvek se razmišljate, imajte na umu onu staru „sa njima nije lako, ali je teže bez njih”.

foto: Tijana Janković