par

Veza kao utočište od problema

Istina je da najveću energiju trošimo na ono što nam nedostaje. U slučaju da nemamo partnera, a teško pronalazimo posao, usmerićemo se na ljubav. Mislimo da će nam emotivna ostvarenost dati snagu i rešiti sve probleme. Svojim prijateljim govorimo „Ako nemam posao, bar da imam vezu“. Ipak, ni sa pronalaskom dugo tražene osobe, neke stvari ne prestaju da nas tište.

Kada pronađemo svoju drugu polovinu imamo potrebu da je stalno grlimo, da udišemo njen miris i uživamo u njenom dodiru. Posle nekog vremena dođe period kada zadovoljimo svoj emotivni deo i javi se želja za poslovnim ostvarenjem i potreba za povećanjem stvaralačke energije. Ovo ne znači da se ljubav smanjila, već da se povećala, baš kao i želju da večito napredujemo.

Nismo srećni ako, pored emotivnog dela, ne zadovoljimo i ostale segmente svog života. Stres utiče na naše zdravlje, ali i na ljubavni odnos. Često se u tim trenucima smanjuje libido i dešava se da partneru ne pružamo dovoljno pažnje. Zato, ukoliko patite zbog poslovnog neuspeha, voljenoj osobi detaljno objasnite kako se osećate.

Ako vas je partner zapostavio zbog poslovne brige, razumite ga. Ukoliko voli svoj posao, onda sigurno mnogo pati. U tom slučaju jedino što možete da uradite jeste da mu ne namećete nikakve želje, suvišna pitanja, previše rešenja. Pustite ga da zaleči rane i skupi snagu da krene dalje.

Seks nije lek za sve. Utučeni,posle seksa možete da se osećate još tužnije, praznije … Zato, ukoliko vam nije do toga, ne silite se, već raspoloženje podignite zagrljajima koji uvek daju sigurnost, poljupcima, sportom, druženjima sa bliskim ljudima, odlaskom u prirodu…

Period neraspoloženja može da donese duži gubitak interesovanja za partnera. To nikako ne znači da nema ljubavi, već da osoba trenutno nije u stanju da svoju psihu usmeri na voljenu osobu.

Ne paničite ukoliko vam se ovako nešto dešava. Ako ste u stresu, ne odbacujete ljude i smireno i otvoreno objasnite sve što vam je na duši.

Ukoliko je vaš partner u nepovoljnoj poziciji, budite uz njega, razgovarajte, ukažite mu na sve njegove kvalitete, jer nema bolje pomoći, a samim tim ćete ga polako vraćati u emociju i nežnost.

Čovek je emocionalno biće i veoma je ranjiv. Koliko god nam drugi govorili da moramo da budemo manje osetljivi i da ne primamo sve srcu, zapravo pričaju o nemogućem. Ono što je moguće to je da smanjimo bol tako što ćemo manje važnosti davati onome što nam dolazi iz spoljnjeg sveta, a veličati svoju snagu.

Kada nas ujedu za srce, postajemo hladnokrvni i skloni smo uništenju, pa i samouništenju. Činjenica da je izvan četiri zida često surovo i nepravedno, samo je jedan razlog više da od veze napravite topao dom pun razumevanja i podrške.

U takvoj vezi, i pored teškoća, radost je prisutna u svakom danu.

foto: freedigitalphotos.net