ID 100177659

„Neposlušni mladenci“

Mladenci danas nisu toliko mladi kao nekada. U brak se ulazi posle tridesete. Tako neveste izbegavaju belu venčanicu, simbol „nevinosti i seksualne čistote“, kao i veo, simbol „skromnosti“ i „dobrog“ ponašanja.

U zrelijim godinama, pojačavamo svoju božansku prirodu. Neki i tada uživaju u pripremi venčanja po protokolu, ali je mnogo više onih koji ne žele običaje. Zato nose ime „neposlušni mladenci“.

Zamislite da se u trideset petoj godini života svađate sa roditeljima oko svadbene torte, broja gostiju, narodnih običaja koji vam nisu bliski (ili možda nije potrebno da zamišljate). Svadbeni običaji se razlikuju od mesta do mesta, ali svaki podrazumeva belu venčanicu, svečano odelo, veo ili ukras na glavi neveste. Ovo je, zapravo, uobičajeno za ceo svet. Tako smo iz Engleske usvojili običaj da mlada tog dana nosi i „nešto pozajmljeno, novo, staro i nešto plavo“. Međutim, problem nastaje kada sve te običaje pomešamo sa narodnim i proglasimo ih vrlo svojim i obaveznim.

Za belu haljinu od čipke, „krivac“ je kraljica Viktorija koja ju je nosila na svom venčanju 1840. godine. Do tada su žene nosile haljine različite boje. Bela haljina ubrzo postaje obavezna na venčanjima imućnih i širi se po celom svetu.

Običaji poput „kupovine neveste“, kao i onaj da mlada umesto kume ili kuma (za koje uglavnom bira nekog od svojih prijatelja) ima starog svata koji je, obavezno, neko sa mladoženjine strane… za mnoge su strani i neprihvatljivi. Današnji mladenci to vide kao nepotrebno naglašavanje normalnih promena koje slede.

Venčanje je veliki stres upravo zbog ljudi koji nas okružuju. Posebno kada budući supružnici žele da se venčaju bez velikog skretanja pažnje na sebe, gotovo neprimetno. Stavovi „ženim sina“, i „udajem ćerku“, čine da se par oseća bespomoćno. Ponekad slavlje postane i mesto za ispravljanje roditeljskih grešaka iz mladosti, buđenje zatrpanih emocija, pokazivanje materijalne moći što nema nikakve veze sa duhovnim činom i sklapanjem srećnog braka.

Ovakav dan niko ne želi. Ako ste zreli, velikog duha, otvorene svesti, onda venčanje shvatate kao intiman i duhovni čin. Ne ustručavajte se da budete „neposlušni mladenci“, jer to je vaš dan.

Žurka za društvo je uvek fantastičan način da osetite veliku radost, a ako ne, kako poznata pesma kaže „uzmite neki dobar auto i…”

foto: freedigitalphotos.net