lepota je u nasem oku 175

Lepota je u našem oku

Privlačnost je u nama

Da li će drugi da nas doživljavaju privlačnim, ili ne, ponajviše zavisi od toga kako sami sebe vidimo. Često se dešava da propustimo dobru priliku, jer ne primetimo da se nekome dopadamo.

Svakom od nas se sigurno jednom, ako ne i više puta, desilo da saznamo kako smo se nekome nekada davno sviđali. Tada to nismo primećivali, iako su svi signali bili više nego očigledni. Razlog tome je način na koji sami sebe vidimo, kako pokazuje istraživanje sa berlinskog univerziteta.

Povučenije i nesigurne osobe, zbog subjektivne slike o sebi, mogu da propuste divne romantične trenutke. Svako ko misli da nije dovoljno privlačan, smatraće da ga i drugi tako doživljavaju i neće primetiti kad se nekome dopadne, zato što sam ne veruje u to.

Naučnici sa berlinskog univerziteta su u svom istraživanju primenili princip sličan „speed dating- u”. Naime, devojke i momci su imali par minuta da se upoznaju sa kandidatima suprotnog pola. Nakon toga su dali odgovor na pitanje koliko osoba je zainteresovano za njih. Njihovi zaključci su bili, većinom, pogrešni. Neki od njih nisu uopšte umeli da prepoznaju simpatije kod svojih potencijalnih udvarača.

[box]Najbolje su prepoznali zainteresovanost devojaka, oni muškarci koji su „švalerski” tipovi. Otvorene i komunikativnije dame su takođe bile uspešne u zaključivanju kojim su se momcima dopale.[/box]

Razlog njihovog uspeha se krije u tome što su opušteniji i što se prijatnije osećaju „u svojoj koži”, pa tako postaju pristupačniji za komunikaciju i slobodniji u flertu. Na ovaj način se i osoba suprotnog pola u njihovom društvu oslobađa i lakše pokazuje svoje simpatije.

Dozvolite drugima da odluče da li im se sviđate. Nemojte sami da donosite preuranjene zaključke. Iako se vama možda ne dopadaju vaše usne, neko bi dao sve da ih poljubi. Zato ih razvucite u jedan divan osmeh i dajte šansu da se to i dogodi.

foto: Tijana Janković