njuskanjem do zavodjenja 986

Njuškanjem do zavođenja

Žene i muškarci se prepoznaju po mirisu

Muškarci i žene, prepoznaju pripadnike suprotnog pola po mirisu, baš kao što je to slučaj i u životinjskom carstvu. Ovakva vrsta sporazumevanja među ljudima je manje poznata, tj. nama se to dešava na nesvesnom nivou.

Njuškanje je među životinjama sastavni deo komunikacije. Sisari mogu da osete svog potencijalnog partnera za parenje, iako je ovaj kilometrima udaljen, a za to im je dovoljno da namirišu svega nekoliko molekula mirisa ženke ili mužjaka. Sposobnost kojom se preko čula mirisa prepoznaje suprotan pol, i kojom se bira odgovarajući pratner za potencijalno potomstvo, postoji i kod ljudi.

Pored jasnih karakteristika koje određuju pripadnost određenom polu, tu je i miris. Na prvi njuh „bezmirisni”, feromoni nam šalju signal da li je neka osoba muškog ili ženskog pola. Feromoni su uveliko poznati kao nosioci seksualnih poruka i igraju značajnu ulogu u privlačnosti. Iako se muškarci i žene ne oslanjaju sasvim na miris, jedno od istraživanja pokazuje da osoba može da izgubi seksualnost, ako izgubi čulo mirisa.

Poznato je da hemijski sastav muškog znoja pozitivno utiče na raspoloženje žene, da je opušta i oslobađa tenzije. Androsteron, koji se nalazi u znoju muškarca, deluje na pripadnice nežnijeg pola poput feromona. Zahvaljujući mirisu ispod muškog pazuha neredovni menstrualni ciklus kod žene postaje redovniji. Na osnovu mirisa, žena takođe pronalazi partnera koji ima drugačiji DNK od njenog, kako bi njihovo potomstvo imalo jači imuni sistem.

Ljubav ipak nije „slepa”, jer pri izboru potencijalnog partnera, oslanjamo se na mnoga čula.

foto: Tijana Janković