ID 1002020041
foto:freedigitalphotos.net

Pravi prijatelji a slučajni partneri

Da li je prijateljstvo već samo po sebi pravo bogastvo, pa ga ne bi trebalo rizikovati zbog materijalnog dobitka ili  je ipak moguće da je i u poslu kao i kad-kad u ljubavi, najbolji drug nekada i najbolji partner?

U našem jeziku je drug što i ortak, što nas navodi na razmišljanje da tu već možemo pronaći pozitivan deo odgovora na pitanje da li da se upuštamo u posao sa prijateljima ili ne. Ljudi će uvek imati različita osećanja kada je reč o ortakluku, a da ima razloga za dvoumicu, to ne možemo da osporimo, jer su iskustva zaista različita. Ako u samom početku nismo dobro odabrali svog drugara za druženje, onda nam to govori da ni zajednički posao neće biti baš plodonosan.

Međutim, ako ste sigurni u vaše prijateljstvo a imate želju da ga obogatite zajedničkim poslovnim poduhvatom, onda je pravi trenutak da dođete do pretpostavke da li je pametno da se i ekonomski uortačite.

Zašto je sjajno imati drugara za saradnika?

 

U pokeru vas niko ne bi pobedio

Dovoljno je da se samo pogledate i da znate šta onaj drugi misli. To je onda vaše zajedničko moćno oružje kada krenete u pregovore sa klijentima i budućim saradnicima i partnerima.

Znam te puško

Dobro se poznajete, pa znate svoje obostrane vrline i mane, i onda se međusobno dopunjujete i to bez kritike i osuđivanja. Sve ste unapred znali, tako da nema iznenađenja kada posao krene. Poslovnom uspehu ćete se zajedno radovati, a kada nešto ne ide moći ćete da iskreno iskažete svoje strahove, brigu, ali i da pordžite jedan drugoga.

Posao od kuće? Sasvim moguće

Bilo da zasnujete svoje poslovanje radom od kuće ili u poslovnom prostoru, lokalu, uvek ćete imati taj osećaj domaćeg terena, jer ste u bliskom poslovnom kontaktu sa već prisnim prijateljem. Imaćete komotitet da uvek možete da ga pozovete, bez obzira da li je radno vreme ili ne i da popričate o poslu. Vaši poslovni sastanci će biti spoj posla i zadovoljstva, što će vas učiniti ispunjenim i na društvenom i poslovnom planu. Ako vam bude potreban odmor, dobićete ga uvek uz razumevanje, a prijatelj će vam pomoći i uraditi i vaš deo posla, jer zna da se nalazite u nezgodnom momentu u privatnom životu.

 

Zašto posao sa prijateljem nije dobra ideja?

 

Samo jedna tema za razgovor

Nekada ste imali o toliko tome da razgovarate, a sada se svako vaše viđanje završava razgovorom o poslu. Počinjete da verujete da na taj način gubite ono dragoceno nešto što ste pre ortakluka umeli da delite. Vaš odnos više nije zabavan, i postaje vam neprijatno da stalno potežete poslovne teme kad god da se čujete.

Kraj velikim očekivanjima

U životu često padamo u zamku glorifikacije, a tu ni naš prijatelj nije pošteđen. Naime, verujemo da ona više može i da deli podjednake aspiracije ali i istu životnu energiju kao i mi. Kada se zajedno nađete u poslu, može da se desi da vam se sruše iluzije, i da shvatite da vaš drugar nije dovoljno odvažan da se istom snagom bori kao i vi. Tu možete vrlo lako da doživite razočaranje, ali i da se nađete u neobranom grožđu i u istuaciji da ne znate kako da mu saopštite da se ne zalaže dovoljno i da je lenj, a da ga pri tom ne uvredite. Ako nastavite da budete vi točak pokretač, u jednom trenutku ćete se umoriti. S druge strane, ako pritiskate drugara da se promeni, to može njega navesti da zažali što je počeo posao sa vama. Jednostavno, u poslovnoj energiji i apetitima se ne poklapate.

Nije lako reći zbogom

Kada u poslu sve štima i kada novca za sve ima, onda problema nema i drugarska ljubav cveta. Međutim, kada nastane nezadovoljstvo u bilo kom smislu, trebalo bi da budemo  spremni da to svom drugaru u lice i kažemo, a to ne pada svakom lako. Ipak, kraj poslovne priče ne mora da znači i kraj prijateljstva, ukoliko ostanete do kraja drugarčine.

U poslu su nam bitni lojalnost i poštenje, a to je baš ono što kod pravog prijatelja uvek imamo. Naravno, ukoliko nas osoba kojoj verujemo ipak izigra, osim finansijske štete imaćemo i povređene emocije.

 

Kao i na svim poljima u životu koja su nam bitna, tako je i u poslu važno da budemo hrabri i da zgrabimo priliku, a to je mnogo lakše kada imamo drugara koji će nam čuvati leđa.