Naši potezi pod budnim okom šefa

Verujemo da se neki pojedinci rađaju sa posebnom energijom koja ih motiviše da budu drugačiji od ostalih i tera da se nametnu za određenu poziciju na poslu. Da li ste naučili do sada šta je to što svaki pretpostavljeni prvo i osnovno primeti kod vas?

Pekar, lekar, apotekar, novinar ili profesor, koja god da je profesija u pitanju, uvek će biti neko ko će budnim okom posmatrati i čekirati naše navike na poslu.

Koliko god da smo inovativni, kreativni i volimo da delimo znanje sa kolegama, naš šef voli da „skenira“ novo jagnje u stadu i njegove navike. Obratite pažnju koje poteze svaki pretpostavljeni najpre notira kod novopridošlice i poradite na istim da vas šef, baš onako zasimpatiše.

Koliko rano stižemo na posao

Veoma je važno da dolazite na posao na vreme. Čak po mogućstvu i nekoliko minuta ranije, recimo da to bude petnaestak minuta. Ovaj potez govori šefu da ste odgovorna osoba, koja voli da bude upoznata sa novitetima na poslu i promenama koja se dešavaju na istom. Niko ne miriše osobe koje često kasne. Takve situacije šalju poruku da ne poštujete tuđe, pa ni svoje vreme.

U koje vreme odlazimo sa posla

Ako radite po smenama, onda je sasvim u redu da u minut završite sa svojim poslom, osim ako se ne dogode neke nepredviđene situacije. Pristojno je ponuditi kolegi pomoć ako vidite da će da „zaglavi“ i sačekati ga kako biste zajedno napustili posao. Savet je da nikada ne bežite ranije, iako u datom trenutku nema nekog naročitog posla.

Način na koji se izražavamo

Moguće je da ćete se naći na istim talasnim dužinama sa novim kolegama i šefom ali koliko god se razumeli i smejali istim šalama, jedno je zabranjeno a to su psovke. Vodite računa da vam nikada ne izleti koja pogrdna pred šefom. Čak iako on ponekad dozvoli sebi rafal ružnjikavih reči, nastojite da ne ispratite svog pretpostavljenog kroz takvu vrstu komunikacije. Vi ste pristojni, tačka.

Da li se uklapamo u tim?

Ne moramo da pominjemo da je ovo veoma bitna stavka jer ako se ne uklapamo, jednostavno posle nekog vremena – ispadamo. Šefovi odmah pročitaju da li smo čudaci ili ludaci, da li smo druželjubivi i voljni za kompromise, da li volimo da teramo po svome i gledamo svoju pozadinu? Vrlo brzo se napravi procena i glasanje da li da onu malu iz finansija zadržimo u timu?

Način na koji se oblačimo

Ako obratite pažnju na zaposlene u recimo, jednoj knjižari, videćete da su im stilovi oblačenja dosta slični, izuzev ako nije u pitanju radna uniforma. Način na koji predstavljamo sebe je uvek važan na poslovnom polju. Ako vam šef dva puta skrene pažnju da nije prihvatljivo dolaziti na posao u iscepanom džinsu ili japankama, možda neće ni biti trećeg puta da vas opomene.

foto:freedigitalphotos.net