model 1935010 1280

Ostvarujete li svoje (n)ovogodišnje odluke?

foto:pixabay.com

Nakon dočeka 1. januara i pažljivo kovanog plana i važnih odluka, kojih ćete se sigurno držati i pustiti ih u svoj život, sledi kratak pregled gradiva. Da li smo zaista toliko dosledni sebi ili pak teško ostvarujemo dugo sanjane i planirane želje?

Putovanje u omiljenu evropsku zemlju, prvo skijanje u svom životu, kurs španskog, osnovno znanje iz web dizajna, koncert najpopularnijeg pevača, odlazak na more u sred zime, sređivanje gajbe ali stvarno, odlazak na zimski piknik sa kumovima, ronjenje.. ništa nije krenulo po planu?

Jedan od glavnih razloga što pojedinci ne uspevaju da ostvare ni polovinu planiranog, jeste zato što pokušavaju da urade previše stvari odjednom, tvrde psihoterapueti.

Fenomenalna je stvar da se imaju različite ideje i planove ali njih bi trebalo da rešavamo jedan po jedan. Najpre bi trebalo da uvedemo jednu „naviku“ u svoj život.

Na primer nešto što nam je dostupno i možemo istog da se pridržavamo. Možda je to odlazak u pozorište tri puta mesečno ili kuglanje ili noćno plivanje.

Vrlo je bitno da shvatimo koliko nam je nova navika korisna  u životu. Nemojte da se stidite svojih odluka, pa makar ona bila da u budućnosti pijete sedam čaša dnevno. Zapamtite, to su vaše želje i samo je na vama da iste ostvarite.

Vrlo je bitno da ne budemo prestrogi prema sebi, savetuju psiholozi. Moramo da naučimo da budemo odgovorni prema sebi, čak i kada pravimo greške i da na iste ne žmurimo nego da nastavljamo da se krećemo napred.

Kada konačno dođemo do toga, da ostvarimo ono što smo želeli sa početka 1. januara ove godine, naš mozak će osloboditi dopamin hormon, zahvaljujući kojem ćemo se osećati spokojno i zadovoljno. Na taj način ostajemo motivisani u nameri da ostvarimo još hrpu planova ali natenane.

A vi, držite li se svojih zacrtanih planova?