ID 100193433

Pravo vreme za sopstveno mišljenje!

Dok ne pronađemo svoj životni ritam, ne izgradimo sebe, skloni smo veličanju i prisvajanju tuđih mišljenja. Pored nesigurnih ljudi, postoje i oni samouvereni, za koje umemo da kažemo da „kukuriču pre vremena“. Ni jedni ni drugi ne prolaze dobro u komunikaciji sa okolinom.

Čovek bi trebalo u društvu da govori onda kada ima šta da kaže i samo zato jer želi da doprinese rešavanju određenog problema ili nekome ulepša dan. Oni koji svoje mišljenje govore i onda kada ih niko ne pita, osećaju prekor okoline, zbog čega ili pate, ili ih to upšte i ne dotakne. Dok oni koji pate, vremenom nauče lekciju i prihvate potrebnu umerenost, za neobazrive često leka nema i u narodu ostaju poznati kao „oštrokonđe- aspide“. Tu je i naziv „karakondžula“ (ženski demon, starica koja izlazi samo noću). Iako se svi ovi nazivi prepisuju ženama i muški pol može da ih dobije.

Muzika je važan deo kulture i čini konfiguraciju duše svakog čoveka. Kako se muzika nalazi u svakoj umetnosti, utiče na intelekt, duhovnost, gradi subkulture sa određenim modnim, životnim stilom,  možemo da kažemo da je i više nego bitna. Danas, mediji su usmereni na promovisanje nekvalitetnog muzičkog i drugog sadržaja, a na pitanje „Zašto je to tako?“, dobijete odgovor „Da bi se privukla masa“.

Važno je da izgradimo sosptveni stil, delujemo van nametnutih okvira. Imati svoje mišljenje, životni stil, ne znači izolaciju, već aktivno delovanje u svojoj okolini i šire, čime i drugima pomažemo da uvide mogućnost izbora i počnu selektivno da primaju informacije.

Čak i u poslovnom svetu čovek se ne buni, jer veruje da „uvek može gore“. Međutim, najgore dolazi ako sve prolazi bez naše reakcije. Najpravilnije je odreagovati i reći ono, što po našem iskrenom mišljenju nije u redu, a tiče se nas.

Posebno smo skloni prećutkivanju lošeg ponašanja pretpostavljenog. Iako smo ugroženi, verujemo da svako reagovanje može da nam donese još veće probleme. Međutim, ćutanjem, u datom trenutku dolazimo do vrhunca nezadovoljstva, ali potpuno slabi. Tada se čovek lako pretvara u roba čije izrabljivanje može da traje i do kraja radnog veka. U ovom slučaju „oštrokonđe“, bilo muške ili ženske, mnogo bolje prolaze.

Da ne biste bili deo mase, čitajte, pitajte, učite, istražujte, reagujte i radite na sebi svakog dana. Najveće čovekovo blago jeste misao. Što je ona lepša to je i život. Ukoliko izgradimo svoje mišljenje, stajaćemo čvrsto na zemlji, sposobni da energiju usmerimo na stvaranje lične sreće.

Odbacite sve loše što vam se nudi i budite stvaralac boljeg sveta!

foto:freedigitalphotos.net