ID 100102749

Brisaćemo ruke meduzama

Da li biste se odrekli papirnih ubrusa i salveta i za promenu brisali ruke stvorenjima iz okeana? Zbog svoje biorazgradive strukture i mogućnosti velikog upijanja tečnosti, meduze bismo u skorijoj budućnosti mogli da koristimo kao zamenu za dosadašnje salvete. Otkrijte kako.

Magičan okean je stanište meduza, stvorenja koja su mnogima simpatična zbog svoje neobičnosti ali i nekima odbojna zbog svoje sposobnosti ispuštanja otrova koji je opasan za lokalno stanovništvo i turiste. Čini se, da će “beskorisne štetočine”, kako ih mnogi nazivaju, ipak u bliskoj budućnosti imati korisnu primenu.

Zanimljiva istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu u Tel Avivu, dovela su do razvoja materijala, koji bismo u skorijoj budućnosti koristili umesto dosadašnjih papirnih ubrusa, salveta pa čak i pelena za decu.

Svemoćni materijal, uzet od uginulih meduza, se pokazao kao odlično rešenje za pravljenje salveta i ubrusa. Naime, tela meduza su takve strukture, da imaju veliku moć upijanja tečnosti. Pošto se meduze sastavljene od 90 posto vode, imaju mogućnost zadržavanja tečnosti bez raspadanja. Poseban materijal uzet od meduza upija više tečnosti od bilo kojeg ubrusa, koji se danas koristi u domaćinstvu i medicini. Dodatkom nano čestica, materijal se dalje pretvara u antibakterijski, postaje fleksibilan, mogu se dodati različite boje i šare kao i prijatan miris.

Novi materijal meduza je potpuno biorazgradiv, koji nestaje za oko mesec dana.

Korišćenjem novog materijala meduze, znatno bi se smanjio sintetički materijal na deponijama a plaže posute uginulim meduzama bi bile čistije i privlačnije za turiste.

Stvoriti nešto korisno i boriti se protiv problema u isto vreme, barem što se tiče ovog istraživanja, donosi jedno pametno rešenje.

Kako se vama čini ova neobična ideja? Da li biste brisali ruke “meduzama”?

foto: freedigitalphotos.net