ID 100234639

Strah i racio preuzeli ljubav

Jedan od velikih ljubavnih problema današnjice jeste kombinacija neodricanja svojih navika i nedostatak vremena za ljubavni odnos. Mnogi na vezu danas gledaju kao na obavezu, pa život u dvoje više znači olakšicu nego emotivnu potrebu. Rečenica „nemam vremena za zabavljanje“ govori da nam je privatnost veoma ugrožena.

Ne postoji definicija ljubavi, jer je ljubav lična i uvek drugačija. Ipak, postoje jasni znaci koji govore da ljubav postoji. To je psihička prisutnost, rad na potencijalima voljene osobe, duhovni, mentalni, psihički rast. „Mi“ ne podrazumeva samo intimu, zajedničkih nekoliko sati u toku dana, već postojanje akcija za vreme fizičke odvojenosti koje povezuju, ili će povezati, živote dvoje ljudi.

Sve više nam radi racio kada su emocije u pitanju. Danas kada posao traje i po 12h, malo vremena imamo za privatan život. Slobodni emociju shvataju kao ometanje, dok zauzeti traže način kako da nađu vreme za partnera. Smatraju da bi trebalo da žive zajedno, jer jedno je sigurno, u „krevetu će se videti“. Ipak, kasnije shvate da to nije dovoljno. Mnogi žive zajedno, a sve bi dali samo da popiju kafu u dvoje, ručaju ili odu u šetnju.

Sve više dobija na snazi misao da „kad imaš sa kim, nemaš sa čim“ i obrnuto. Čak i kada nema uslova za život u dvoje, ili svakodnevno viđanje, dok radite nešto za sebe i drugu polovinu, sve je u redu. Previše razmišljanja unapred može da dovede do zapostavljanja emocije, pojavu nestrpljenja i straha od neuspeha, a oni gotovo uvek vezu dovedu do kraja. Zato racio i emocija moraju da budu usaglašeni.

Pored preteranog racia, nedostatka slobodnog vremena, problem u vezi nastaje i kada se jedan zalaže za zajednički život. U tom slučaju drugi uživa u individualnosti, u kojoj je partnera potpuno odvojio od svih svojih aktivnosti. Fizička odvojenost znači potpuno predavanje drugim stvarima poput profesije, hobija, druženja… Poželjno da partneri imaju individualne aktivnosti, ali nikako da zapostavljaju partnera.

Čovekova snaga nije sva u partnerskom odnosu, ali jeste u emociji, stoga je veoma važno da izgradimo čvrst odnos, kako bismo mogli i samostalno da delujemo. Poverenje, sigurnost, iskrena privrženost moraju da budu vidljivi.

U čitavom svakodnevnom haosu i obavezama, smanjuje nam se duhovnost, sposobnost da osećamo čisto, zbog čega um počinje da režira i javlja se strah. U vezi ne sme da nas vodi ljubomora, sujeta, ego. Čak i kada se jako trudimo, može da dođe do nesporazuma upravo zbog režiranja i ličnih uverenja, trenutnih nezadovoljenih potreba. Potpuno psihički i fizički ogoljeni, sa svim svojim manama, ostajemo bez oružja. Ipak, ono nam i ne treba kada je ljubav velika. Potrebno je samo da pomerimo granice u glavi i povećamo duhovnost, budemo sposobni da vidimo mnogo više od onoga što uspevamo okom. Tako ćemo se osloboditi ljubomore, ega i sujete, partnera nećemo prisvajati. Shvatićemo da je ljubav slobodna i da nam nikako ne oduzima vreme, već da  ga čini.

Problem će se uvek javiti zbog različitih uverenja, uslova odrastanja, razlika u svemu onome što jesmo. Prevazilaženje problema može da se uspostavi ukoliko postoji razumevanje, umanji se ego i ako se krajnji ciljevi poklapaju, a ne samo emocije. Dešava se da volimo, ali i da to različito pokazujemo, pri čemu u vezi dolazi do burnih reakcija pa i njenog prekidanja. Potrebno je da radimo na razlikama i svedemo ih na najmanju moguću meru ili ih prihvatimo i ostanemo da uživamo u svemu onome što nas drži zajedno.

Ukoliko sebi kažemo da ne želimo da pređemo preko nečijih mana, da li onda možemo da kažemo da volimo? U ljubavi nema onoga što ne možemo i niko nas neće ostaviti, niti mi imamo pravo da iz veze izlazimo samo zbog toga što nemamo dovoljno novca ili vremena. Prava ljubav je i odluka da negde ostanemo, što malo šta može da promeni. Zato racio i emocije moraju konstruktivno da podržavaju jedno drugo, na šta mi svakako možemo da utičemo.

Jedno je voleti, a drugo je želeti. Ako kažemo da volimo nekoga, ali da ne želimo njegovu takvu ljubav, presudio je racio. Ipak u svemu tome ostaje emocija koja će vas pratiti čitavog života pa čak i ako sa drugom osobom ostvarite brak i potomstvo.

Racio je potreban u odnosu, ali ne sme da ga bude više od emocije. U suprotnom nestaće ljubav. Usaglašavanje racija i emocije, smanjićete strahove, a zajedničko vreme provešćete konstruktivno u romantici i nežnosti.

Volite velikim srcem i zdravim, čistim umom kroz prostor i kroz vreme!

foto:freedigitalphotos.net