prijatelji

Budite jasni u svim odnosima

Reči koje su odraz lepog vaspitanja, u govoru prijatelja ponekad nisu poželjne, jer mogu da zvuče uvredljivo. Pravo prijateljstvo zahteva otvorenost, iskrenu, toplu komunikaciju.

Izbegavajte sledeće reči u situacijama:

U ljubavi se ne govori hvala! Iako predstavlja vrlinu u svakodnevoj komunikaciji, u prijateljstvu učtivost može da šalje negativnu poruku, tj. da  govori da ne želimo bliskost. Izjave poput „Hvala na pozivu; … što si se setio; … na savetu; … gostoprimstvu; … razgovoru; … što pitaš; … što si došao…“,  nisu poželjne. Prijatelji se pomažu u sreći i nesreći, i stalno interesuju jedni za druge.

Možete da kažete „Hvala ti što si mi prijatelj;… što postojiš;… zato što me uvek saslušaš;… što si tu kad mi je potrebno…“. Tada bliskoj osobi govorite  da je volite i poštujete.

Prijatelji nikada ne govore „Srećan ti rođendan i sve najbolje“. Čak i da slavljenik ne pridaje tome veliki značaj, na jedinstven način mu pokažite koliko vam znači. Dajte mu do znanja da je i za vas taj datum pravi praznik. Od toga nema vrednijeg poklona.

Ukoliko se vaš prijatelj nađe u žalosti, izbegavajte fraze, već ga zagrlite i budite u blizini. Recite mu ipokažite da shvatate koliko mu je teško.

Fraze su tu da nam olakšaju komunikaciju sa ljudima sa kojim nismo bliski, ili bar ne naročito. U razgovoru sa onima koje volimo, moramo da koristimo reči koje ukazuju na bliskost, podršku i poverenje.

Ako često komunicirate sa osobom koja nema veliku emocionalnu inteligenciju, ne funkcioniše na vama sličan način, ne izražavajte previše emocija i ne prelazite granicu. Budite učtivi i ukoliko vas takav odnos ostavlja bez ideje u komunikaciji, koristite fraze. Ljubaznost je u tom slučaju sasvim dovoljna za dobru interakciju.

foto: freedigitalphotos.net