emocionalno zlostavljanje 474

Emocionalno zlostavljanje

Ko se bije taj se voli – takva ljubav ne postoji – prkosna dečja krilatica

Statistički podaci nam govore da smo i mi, ili neko nama blizak, bar jednom u životu iskusili ovakvo nasilničko ponašanje, ili smo i sami bili zlostavljači! Ovaj fenomen je svojstven i muškom i ženskom polu. Ima ga u ljubavnim vezama, kao i u roditeljskom odnosu prema deci, deci prema roditeljima, rođačkim vezama, poslovnim vezama (mobing)…

Nasilja ima raznih. Teško ih je definisati i razgraničiti. To su fizičko, emocionalno, psihološko i seksualno zlostavljanje. Može se pojaviti kao privremena, ili kao trajna i ozbiljna pojava.

Emocionalno i psihološko zlostavljanje je teško na prvi pogled prepoznati. Ali „masnice” na duši isto bole i sporije zarastaju! Zlostavljač je neretko i sam nekada bio žrtva, pa svoje nezadovoljstvo kanališe ovakvim ponašanjem. Ako partner vređa, grdi, ljuti se bez određenog razloga, bahati se, psuje te, onda se radi o emocionalnom i psihološkom zlostavljanju. Emocionalni nasilnik je sklon kontroli partnera i njegovoj aktivnosti. Postepeno svojim manipulativnim sposobnostima uvlači žrtvu u igru mačke i miša.

Pokušava da uruši samopouzdanje, samopoštovanje, a potom i da izoluje partnera iz društvenog života i otrgne od porodice i prijatelja. Ukratko- verbalni nasilnik ponižava, vređa, ruši samopouzdanje i sve to u cilju sve opšte kontrole nad žrtvom. Emocionalno zlostavljanje, baš zbog nepodoštavanja kvaliteta osobe, može ostaviti trajne posledice na psihu zlostavljanog, tj. da i sama žrtva stvara iskrivljenu sliku o sebi i sopstvenim vrednostima. Pretnje nasiljem su takođe jedan vid ovog delikta i treba ga ozbiljno shvatiti.

Kako prepoznati žrtvu emocionalnog zlostavljanja u ljubavnoj vezi?

Preterana ljubomora prati žrtvu, odnosno zlostavljač zadire u intimu. Proverava mobilni telefon, razgovore, druženja i svakodnevno kretanje žrtve. Na primer, žrtva mora da se vrati kući odmah po završetku obaveze (posao-škola), da pravda svaki izlazak, svako viđanje sa drugima. Mora da dokazuje ko su joj prijatelji, rođaci, jer nasilnik u svakome od njih vidi pretnju, potencijalni flert! Nasilnik je uglavnom ljubomoran i posesivan i smatra da izražavanjem ovih destruktivnih emocija izjavljuje i dokazuje ljubav!
Upotrebljava reči kao što su: vidi na šta ličiš, niko drugi te ne bi hteo, glup si, glupa si. Pretnje samoubistvom su takođe vidovi manipulacije. Takvim ponašanjem očekuju da izazovu suze i patnju kod žrtve.

[box]Žrtva je konstanto u stresu da ne pogreši nešto, kako ne bi izazvala bes, kritike, ružne reči… Primorana je da stalno dokazuje kvalitete, odanost, vernost, ali nasilnik nikad nije zadovoljan![/box]

Najvažnija stvar je da na vreme uočite znake nasilja. Verujte svojim osećajima. Ako vas veza guši, ograničava, unesrećuje, a vi se osećate kontrolisano, prevareno, izmanipulisano, nemoćno… a to se pritom učestalo ponavlja, onda ste žrtva emocionalnog i psihološkog zlostavljanja. Takva veza je bolesna, nezdrava, zastrašujuća, napeta… U zdravim okolnostima, partner koji na neki način povredi drugog partnera, uvek će se izviniti i uložiti napor da se teškoće prevaziđu, nesporazumi isprave, a odnos poboljša.

Loše veze, zasnovane na ovoj „patologiji” osuđene su na propast! Ne postoji mogućnost da se nasilnik promeni, urazumi, dovede na pravi put. Stvari vremenom mogu samo da postanu gore ,a problemi teži i ozbiljniji. Neretko se dešava da i same žrtve vremenom posegnu za fizičkim nasiljem kao rešenjem problema, ukoliko emocionalno nasilje predugo traje. Posledice mogu biti fatalne!

Partnerovo loše ponašanje se neće promeniti ako žrtva postaje „bolja”, niti je žrtva takvog odnosa odgovorna za strahote koje trpi. Svako ima pravo da kaže „Ne”.

foto: Tijana Janković