od prijatelja do neprijatelja 466

Od prijatelja do neprijatelja

Rasli smo različito

Prijateljstva, i te kako važna, mogu da nas ”ujedu za srce” poput promašene veze. Neretko se dešava da nekog prijatelja iskreno zavolimo, a onda nas njegov postupak razočara. Bitno je da pri svakoj odluci da se naše upoznavanje pretvori u druženje, budemo svesni mogućih posledica.

Nema potrebe da verujemo svima, ali ni da se previše bavimo proverom duša. Prijateljstvo baš kao i ljubav nastaje vremenom, lagano i neprimetno. Ipak, na putu njegovog građenja nailazimo na različite situacije i sa potencijlnim prijateljem doživljavamo lepe i ružne stvari. Hteli mi to ili ne, početak svakog prijateljstva zasnovan je na testiranju. U ovom periodu potrebno je da uživamo, ali i da obratimo pažnju na greške i razmotrimo njihovu težinu.

Razočaranje u prijateljstvo dešava se zbog ljudskih slabosti. Nije retkost da se prijatelji ne obraduju našoj sreći. Dešava se čak da vidimo tugu na njihovom licu. Ukoliko prijatelj nije radio na sebi, nije emocionalno sazreo, moguće je da na naše dobro odreaguje negativno. U njegovom životu glavnu ulogu, još uvek, igraju ego i sujeta. Ovo nije razlog za prekid druženja. Potrebno da prijatelju pomognemo u njegovom samoostvarenju, građenju lične sreće.

 Način odrastanje, jedan je od ključnih faktora u prijateljstvu. Ako sa jedne strane imate osobu kojoj ljubav nije bila dovoljno pružana u detinjstvu, razumljivo je da će, kad tad, izbiti netrpeljivost između te i osobe kojoj je ljubav pružana u dovoljnoj meri. Ove razlike mogu da ometaju prijateljstvo čak i onda kada postoje iste sfere interesovanja i duhovno poklapanje. Do prevazilaženja nastalog problema, može da dođe samo ako su osobe svesne ovih razlika i ako ih krasi velika tolerancija, volja i ljubav.

Baš kao i u ljubavnoj vezi i u prijateljstvu postoje greške koje tolerišemo i one preko kojih ne možemo da pređemo. Ukoliko smo odgovorna osoba, koja brine o svima, teško da ćemo moći potpuno da uživamo u prijateljstvu sa osobom koja je u našoj suprotnosti. Kako je prijatelj neko ko je dobro upućen u naš život, i od koga prvo tražimo pomoć, mala je verovatnoća da druženje, bez razvijenog osećaja empatija sa obe strane, može da izraste u pravo prijateljstvo.

Posebno dolazi do sukoba između osobe koju krasi disciplina i one koja je slobodnijeg duha bez velike brige o vremenu. Do nesuglasice dolazi zbog čvrstog ubeđenja, i jedne i druge strane, da je baš njihov način života onaj pravi. Ipak, ne bi bilo loše kada bi ove dve osobe spojile svoje navike, jer takvo druženje može da postane dobitna kombinacija, u kojem ima dosta provoda, a malo nevolje.

Prijateljstvo može da nam ulepša život, ali i da nam donese negativne posledice. Česte su priče u kojima je prijatelj onom drugom ugrozio ljubavni život, rasturio porodicu, posvađao ga sa okolinom. Zato je bitno da pažljivo biramo sa kim ulazimo u prijateljski odnos. Ako osetimo da ima nečeg negativnog u našem druženju, veoma je bitno da se neko vreme držimo na odstojanju.

Nikada ne smemo da preuzimamo tuđu odgovrnost, kao i da opravdavamo loše ponašanje našeg prijatelja. U suprotnom stvorićemo osobu koja nikad neće umeti da izgradi pravo prijateljstvo, uspešan odnos. Sve negativne razlike, postupke, možemo da prevaziđemo iskrenim razgovorom, kao i upotrebom određenih sankcija. Ukoliko dođe do neprijatne situacije i razočara nas delovanje prijatelja, potrebno je da imamo odlučan stav i da jasnim činjenicama raspravimo. Koliko god da smo dobri prijatelji važno je da postavimo granice i sprečimo mogućnost da dođe do velikih problema.

foto:publicdomainpictures