drustvene mreze za narcisoidne 254

Društvene mreže za narcisoidne

Društvene mreže pospešuju samopouzdanje

Iako su društvene mreže popolarne zbog mogućnosti svojevrsnog voajerizma, izgleda da se njihova prava privlačnost, ipak, nalazi u egzibicionizmu i narcisoidnosti.

Društvene mreže postale su neizostavan deo naše svakodnevnice i njihov uticaj na naš društveni život je svima već dobro poznat. Međutim, privlačnost novih tehnologija i savremenog načina komunikacije sa prijateljima i svetom izazvana je i našim narcisoidnim potrebama, zaključili su naučnici.

Smatra se da je trend porasta samopouzdanja i narcisoidnog ponašanja pojedinca započet još osamdesetih godina prošlog veka. Iz generacije u generaciju sve više smo okrenuti sami sebi i svom ličnom uspeh i samoostvarenju.

Kao individualcima prija nam izolacija, ali nam, nasuprot tome, izuzetno godi i eksponiranje putem društvenih mreža.

Hteli to da priznamo ili ne, često “lajkujemo” kako bismo i mi zauzvrat dobili lajk. Gradimo svoj onlajn imidž alatima koji su nam na raspolaganju. Pažljivo, i selektivno pravimo svoje profile, gradimo svoje virtuelne ličnosti, koje zapravo postaju i realni deo naše prave, žive ličnosti.

To nije slučaj samo na Fejsbuku koji ima neverovatnih 900 miliona aktivnih korisnika. Uzmimo u razmatranje, npr., neki od sajtova koji su namenjeni prezentaciji radova.

Svaki korisnik želi da ima što više pregleda i da dobije što bolje i brojnije komentare. Pa, i u tom slučaju, mnogi od nas posećuju tuđe profile i ocenjuju ih, kako bi na taj način povećali posetu i rejting na svom.

Na profilima su nam uvek najlepše fotografije. Nikad nismo umorni, iscrplejni ili na bilo koji način u lošem izdanju. Jednostavno, volimo da ostavljamo dobar utisak i da nam se drugi dive. Na taj način, i mi sami sebe više volimo, divimo se i rastemo u sopstvenim očima.

Povodm studije koja je naučnicima potvrdila pretpostavku da društvene mreže jačaju samopouzdanje i narcisoidnost, u materijalu Univerziteta Džordžija objavljenom tom prilikom, profesorka Kejt Kempbel je rekla: “Idealno bi bilo da samopouzdanje ne nalazimo putem prečice. Do njega možemo doći ostvarivanjem ciljeva koji su razumni i prilagođeni našim godinama.”.

Samopouzdanje je veoma bitno u životu svakog pojedinca, ali je isto tako važno da budemo i pravi prijatelji i da ponekad uradimo i nešto što će nekome drugome biti od pomoći, a da u tome ne vidimo ličnu korist i samopromociju.

foto:publicdomainpictures