Labris povodom Međunarodnog coming out dana

Međunarodni coming out dan se obeležava svake godine 11. oktobra. Ovaj dan nas podseća koliko je važno da se osećamo slobodno u svom okruženju, sa svojim prijateljima i porodicom, ali i sa samim sobom, da nema potrebe da se stidimo svojih identiteta, ali i da svakodnevno hrabro koračamo ulicama koje su podjednako naše. Labris ističe važnost autovanja LGBT osoba, kako za podizanje vidljivosti, tako i za borbu za ljudska prava LGBT zajednice.

“Na ovaj za nas jako bitan dan, Labris upućuje zahtev državnim institucijama da sa više pažnje prate i reaguju na probleme sa kojima se svakodnevno susreću LGBT osobe i da rade na tome da se kvalitet naših života u ovoj državi poboljša. Prvenstveno zahtevamo izmene srednjoškolskih udžbenika, rad na prevenciji vršnjačkog nasilja zasnovanog na seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu, pristup biomedicinski potpomognutoj oplodnji, senzibilisane zdravstvene radnike/ce, procesuiranje zločina iz mržnje nad LGBT osobama, i usvajanje Zakona za registrovanje istopolnih zajednica.”  Labris

Međunarodni coming out dan se obeležava od 1988. godine u SAD. Inicijalna ideja je potekla iz feminističkog i LGBT pokreta.