ID 10044275

Na osećajima se radi!

Ono što nas čini manje uspešnim i srećnim jeste manjak osećaja empatije i nesvesnost svog postojanja i svakog drugog života.

Često za nekoga kažemo da nema osećaj u rukama i da nas je zabolelo to što je samo „spustio“ ruku na naše rame. Poneki ljubavni partneri se žale kako njihova druga polovina nema osećaj za ritam, za ples u kontaktu, kao i šta i kad treba da kaže.

U nedostatku vremena da se bavimo sobom, svojim duhovnim rastom, prikupljamo informacije koje nas vaspitavaju. Tako znamo da bi u prevozu trebalo da ustanemo starijoj osobi, ili ženi sa detetom, ali to ne osećamo kao ispravnu odluku. Razlog za to je upravo nesvesnost našeg i tuđeg postojanja, nepoštovanje drugih i života uopšte.

Za sve je poreban osećaj, a na njemu se radi. Da bismo osetili druge, bili svesni njihovog i svog postojanja, potrebno je da se bavimo svojim telom i umom. Svi smo izloženi svakodnevnom stresu. Od rođenja u nama se skupljaju emocije, dobre i loše, nagomilavaju tuga i bes. Zato je potrebno da opuštamo svoje telo, pustimo energiju da kruži i negujemo pozitivne misli.

Ako nemate vremena da istražujete sami, prepustite se stručnjacima. Izaberite jogu, meditaciju , plivanje, trčanje… i sve što će vam pomoći da se opustite i otklonite suvišne misli. Ples je idealan način da postignete zadovoljstvo, a naročito onaj koji ne zahteva stezanje stomaka i karlice koje sprečava protok energije.

Pravu reč u pravom trenutku reći ćete kada postanete svesni drugih i njihovih osećanja. Odbacite sve misli koje ste o njima iskreirali, posmatrajte ih samo kao život, bez pretvaranja slika u reči. Ako to uspete, osetićete da su vam bliski i veoma slični. Tada ćete naći prave reči iza kojih ćete stajati bez stida.

Naučite da prijate drugima i da vam oni prijaju. Oslušnite njihove želje, namere, posmatrajte njihovo kretanje. Ukoliko mislite da greše u svojim postupcima, da su nesvesni svog tela, svojih i tuđih osećanja, pomozite im. Predložite da zajedno probate različite fizičke aktivnosti koje podrazumevaju saradnju sa drugim telom.

Vežbajte osećaje i život će vam biti lepši i lakši.

foto:freedigitalphoto.net