porodica1

Savremeno roditeljstvo

S postmodernom, stare tvorevine poput roditeljstva bivaju preoblikovane, posmatrane na nov i drugačiji način. Roditeljstvo od pamtiveka postoji, međutim sa savremenim dobom se sve više usložnjava i biva sve kompleksnije. Izvesti dete na pravi put biva sve složenije, jer savremeni život nameće sve više izazova, pitanja i dilema.

Za dečiji razvoj neophodan je rad na nekoliko frontova, od fizičkog, emotivnog, mentalnog, socijalnog… I pored svih ličnih saznjanja i iskustava neohodna je stalna nadgradnja. Nije samo potrebna ljubav, već i praktično znanje i veštine. A nas najvažniji zadatak, zahteva ulaganje ogromne energije, kao i vremena kako biste postali još bolji u svemu tome.

Pristupi roditeljstvu danas su brojni, međutim, neke stavke su nepokolebljive. Na primer, jedna od najvažnijih je imati s decom topao odnos pun poverenja i ljubavi, gde je upravo jaka veza između roditelja i deteta osnova za uspešan razvoj mlade ličnosti. To se realizuje na različtie načine, a jedino bitno je da se vaše dete oseća jako i povezano sa vama.

Svako želi da mu dete bude srećno, radosno, samostalno, sigurno u sebe, ima pozitivan sistem vrednosti, jede zdravu hranu, zna šta hoće… Zapravo morate vi prvo biti upravo takvi i onda će i ono to postati. Naime neophodno je pre svega imati dobar model ponašanja, jer primarno učenje proističe upravo odatale, ne stalnim ponavljanjem, već kopiranjem ponašanja. Trudeći se da radimo na sebi i kvalitetnije se ravijamo, paralelno dajemo i dobar uzor našoj deci i tako ih usmeravamo. Stoga, bacite akcenat na vaše stavove, vrednosti, navike… jer vi ste detetov najvažniji učitelj i uzor.

Ponašajte se prema njima kao uspešnim ličnostima, bodrite ih i uživajte u njihovom društvu i entuzijazmu.

Kako kaže Philip Lowan, profesor psihologije s Univerziteta Berkeley, ako imate dete onda je vaša odgovornost da bebu vaspitate da izraste u emotivno i intelektualno srećnog čoveka, stoga saveti i sugestije stručnjaka bi trebale uvek da budu dobrodošle, jer to nije jednostavan proces.

Roditeljstvo se svakodnevno uči i najznačajnija informacija za nas je ta da nikad nije kasno za nadogradnju. Ono predstavlja proces, gde kako deca tako i roditelji zajedno sa njima rastu. A svaka greška biva podsetnik da sledeći put postupimo drugačije.

foto:freedigitalphotos.net