ID 10075700

Kad prijatelj postane stranac!

Dešava se, u skoro svačijem životu, da ostanemo bez najboljih prijatelja, često iz nepoznatih razloga. Reči se ne izgovore, ne postave se pitanja, i sve se završi lako i brzo kao da ljubavi, privrženosti i poverenja, između nas, nikada nije bilo.

Najveći stranci nam postanu oni za koje smo mislili da nas odlično poznaju, čak bolje i od nas samih, a kojima smo često bili glas razuma i najveća podrška.

Ako se dugogodišnje prijateljstvo, u koje smo uložili dosta ljubavi, energije, privrženosti i poverenja, završi tako što se prijatelj, bez jasno izgovorenog razloga, udalji, jasno je da je olako shvatao prijateljstvo, odnosno nas.

Ovakve situacije su bolne, poput ljubavnog raskida. Stičemo utisak da nas neko koga smo u razgovoru sa drugima svojatali i doživljavali kao deo sebe, nikada nije voleo i poštovao.

Ljudi postaju stranci iz različitih razloga. Nekad iz ličnog nezadovoljstva, nedostatka volje za interakcijom sa drugima, prikrivene zavidnosti, ljubomore i druge negativne emocije. Razlog je često i preokupiranost ličnim problemima.

Slomljeno srce zbog odlaska prijatelja može da nam donese i fizičku bol. U ovakvim situacijama, potrebno je da porazgovaramo sa osobom, i pitamo je jesmo li nekim svojim postupkom doprineli prekidu druženja. Ukoliko ne dobijemo iskren odgovor, već prazne rečenice i tvrdnje da je sve u redu, jedino što možemo jeste da poštujemo odluku svog prijatelja.

Ako ste primetili da nemate volju da se viđate sa svojim, do nedavno, najboljim prijateljem, razmislite zašto je to tako. Šta vam ne da budete bliski kao pre. Prijateljstva su najveće blago. Ako jednom nekome postanete stranac, teško ćete vratiti odnos na staro.

Pre nego što nestanete, razmislite o osećanjima svog prijatelja, ali i o tome šta vam se dešava? Da li je posle toliko godina  emocionalne, mentalne, psihičke razmene moguće da bez reči odete iz nečijeg života. Da li ste doživeli neki psihički slom, koji vas je distancirao od svih ljudi, pa i od najbližih?

Ako vam se javlja misao, osećanje, koje vam otežava život i koje vam je potpuno strano, potražite nečiji savet.

Ne dozvolite da postanete stranac i večni ožiljak prijateljske ljubavi.

foto:freedigitalphotos.net