ID 100121992

Život vam nije po volji?: Borite se za sebe

Duh nam se buni, osećamo se prevareno, iskorišćeno. Shvatamo da nas ne poštuju dovoljno i da njihova potreba, da smo uvek na usluzi, nema kraja. Osećamo veliki umor, a samo jedno naše Ne dovodi do velike svađe.

Naučili smo svima da kažemo Da. Umesto da tako dobijemo potvrdu da smo fini i dobri, uspeli smo da ugrozimo naš duh i telo. Um se pokorava svemu što u trenutku izgovori svoju želju glasno i ispravljenih ramena. Ne želimo da se svađamo, jer to donosi neprijatene osećaje. Ipak uvek možemo da bez ljutnje i agresije, kažemo kada nešto ne želimo. Samo čovek sa stavom zaštićen je od ljudske zlobe.

Ukoliko nas na poslu zaduže za previše obaveza i to bez nagrade i pohvale, osećaćemo se  iskorišćeno. Zbog straha od gubitka posla, malo ko će imati hrabrosti da se pobuni. Ipak naša je dužnost da izgradimo stav i stanemo u svoju odbranu. Osećaj da smo iskorišćeni pa i manje vredni, može da se prenese na ostale sfere našeg života i tako ugrozi baš sve.

Mislimo da roditelji, porodica, ne obraćaju dovoljno pažnje na nas i da su ostali članovi uvek na prvom mestu. To često tumačimo kao nedostatak ljubavi. Tada, takođe, može da se javi osećaj manje vrednosti. Zbog toga uvek porazgovarajte sa svojom porodicom i recite im kako se osećate. Možda samo misle da su ostali članovi manje „otporni na život“, a za vas su sigurni da ćete se izboriti za svoje mesto.

Ukoliko vaše mišljenje prouzrokuje u nekom agresivno ponašanje, budite smireni. Držite do sebe i kažite da ga razumete i da ima puno pravo da se buni, ali da jednostavno ostajete pri svome. Niko vas neće više voleti niti ceniti zbog toga što uvek kažete da. U ljubavi smo dobrovoljno aktivni i sve što je protiv naše volje mora da bude odstranjneo. U poslu, takođe, kada jednom dokažete da imate stav, vaš karakter će zablistati i sve će vam se polako otvoriti.

Budite svoji, a sebi najveći prijatelj!

foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net