01 UNICEF donacija
Novi Sad - 06. jun 2023 - Unicef je donirao aparat za pasterizaciju mleka Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Direktorka Instituta prof. dr Jelena Antić, Corporate Fundraising Officer UNICEF Jelena Kovačević, Načelnik neonatalnog odeljenja Slobodan Spasojević. dali su izjave za Telegraf. Foto: Milena Đorđević

UNICEF poklonio pasterizator humanog mleka Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine


UNICEF je poklonio pasterizator donorskog humanog mleka Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine koji je obezbeđen zahvaljujući donaciji kompanije Petite Geneve Petrović. Majčino mleko idealna je ishrana za svako novorođenče, međutim u nedostatku majčinog mleka, donorsko mleko je drugi najbolji izbor za svako dete, a posebno prevremeno rođene bebe ili teško bolesnu novorođenčad.

U ime UNICEF-a u Srbiji, pasterizator je direktorki Instituta, prof. dr Jeleni Antić, i načelniku Službe za neonatologiju, prof. dr Slobodanu Spasojeviću, uručila Jelena Kovačević.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada, pokriva teritoriju Vojvodine i bavi se zbrinjavanjem svih pacijenata od novorođenačkog uzrasta do 18. godine.

„UNICEF je naš stalan i pouzdan partner i pasterizator za tretiranje humanog majčinog mleka je veoma vredan poklon, jer je humano, odnosno majčino mleko najbolje za tretman novorođenčadi, čak i u najranijem uzrastu“, izjavila je prof. dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U Institutu je pre 10 godina uspostavljena Banka mleka i do sada je ovde pasterizovano više od 2,7 miliona litara humanog mleka koje je namenjeno lečenju pacijenata. Institut godišnje zbrine oko 650 svih novorođenčadi, uključujući prevremeno rođenu i ročnu novorođenčad i oko 350 životno ugroženih, prevremeno rođenih ili bolesnih beba.
„U nekom trenutku, svako od ovih 650 novorođenčadi tokom svog boravka na Institutu, prima mleko iz Banke humanog mleka. UNICEF je reagovao veoma promptno i u najkraćem roku su ekstremnim zalaganjem uspeli da obezbede ovaj ključni aparat u Banci mleka, jer bez pasterizatora donorsko humano mleko ne bi moglo biti primenjeno kod naših pacijenata“ izjavio je načelnik Službe za neonatologiju prof. dr Slobodan Spasojević.

U Srbiji postoje samo dva ovakva aparata, jedan u Institutu za neonatologiju u Beogradu i drugi u Novom Sadu. Banka mleka je ključna za optimalnu ishranu, kao i napredovanje novorođenčadi, a najnovija istraživanja govore da je i ishrana deo lečenja životno ugrožene novorođenčadi.
„Mleko majke je više od hrane i bebama obezbeđuje najbolju osnovu od prvih dana. Zahvalni smo kompaniji Petit Geneve Petrović koja nas je podržala i zahvaljujući posvećenosti ovakvih partera iz privatnog sektora, mi možemo da gradimo otpornije društvo“, izjavila je Jelena Kovačević iz UNICEF-a Srbija.

Obezbeđeni pasterizator humanog mleka namenjen je deci koja su rođena pre vremena, ali i deci koja se nalaze na lečenju u Institutu koja ne mogu da dobiju majčino mleko, jer njihove mame nisu pored njih. Vrednost donacije iznosi 4.850.000 dinara i ona je obezbeđena kao deo hitnog apela koji je Institut uputio UNICEF-u kada je zamolio za podršku.

„I u vremenima poput ovih, osećamo potrebu da podržimo najosetljivije članove našeg društva – prevremeno rođene bebe. Pružili smo podršku UNICEF-u u nesebičnoj borbi i njihovoj posvećenosti za bolju budućnost najmlađih, svesni važnosti uloge privatnog sektora u kreiranju zajednice u kojoj svako dete ima šansu da ostvari svoje potencijale i snove. Kao porodična kompanija koja odgovorno posluje u svom okruženju, trudimo se da prepoznamo različite potrebe našeg društva i duboko verujemo da zajednička akcija i udruživanje različitih partnera mogu kreirati održive promene“ izjavio je Petar Petrović u ime porodične kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ.

U Srbiji se svake godine rodi oko 62 hiljada dece, od kojih je nešto više od 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. UNICEF od 2017. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, radi na modernizaciji i opremanju Neonatalnih jedinica za intenzivno zbrinjavanje u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.