ID 100243980

Da li se radujemo tuđoj sreći?

Prijateljstvo je najveće bogastvo ako sreću i tugu možemo iskreno da delimo. Problem nastane kada značajne promene u životu svog prijatelja doživimo na „čudan“ način. Taj način zapravo sadrži stav koji je često kritički.

Koliko god da volimo svoje prijatelje, lično nezadovoljstvo, kao i usađeno verovanje da u životu postoji „naš i pogrešan način“, mogu da ih nateraju da nam ne otkrivaju sve događaje iz svog života. Jedna od najvećih vrlina je poštovanje mišljenja i načina života prijatelja, posebno kada sve radi kako bi napredovao. Ono što nas navodi na kritiku njegovih akcija je i preskakanje životnog reda na koji smo navikli.

Školovanje, posao, pa formiranje porodice. Ukoliko ne sledimo ovaj redosled mogu da se jave određeni problemi. Na primer, ako se zaposlimo pre nego što završimo školovanje, postoji velika verovatnoća da će se naše učenje produžiti. Ako se odlučimo da formiramo porodicu pre zaposlenja, sigurno je da ćemo imati određenu finansijsku brigu.

Ipak, i ovaj nered zapravo je napredak. Ponekad nam život naruši standardni redosled, ali donese drugu vrstu sreće. Zaposlenje može da nam da novo znanje i veštinu, i postane veliki izazov. Osnivanje porodice pre nego što se zaposlimo, daće nam veliku snagu da pronađemo posao koji će nam doneti i finansiju i zadovoljstvo. Zato je svaka kritika prijatelja suvišna. Uradite onako kako vam život govori.

Život je pun radosti ukoliko sve što nam se dešava dočekamo otvorenog i zdravog uma. Problem moramo da rešavamo tek kada se pojavi, nikako pre. U suprotnom, svakodnevnu sreću nećemo ni primetiti, a život će postati nezdrav i nekvalitetan. Brige i problemi zbog kojih strepimo i onda kada ih nema, dovode do velikog nezadovoljstva i raznih psihofizičkih tegoba. Isto tako, svaku informaciju vezanu za život svog prijatelja, posebno za njegovu intimu, moramo dočekati bez predrasuda, potpuno čisti, otvoreni i iskreni.

Naši srećni trenuci za neke bliske ljude mogu da budu manje srećni. Poneki prijatelji imaju svoje tuge, probleme i ne znaju da se obraduju našoj sreći. Ono što nas pokreće, za njih može da bude okarakterisano kao glupo i da prema tome nemaju pozitivan stav.

Sigurno je da svako zna sa kim može da podeli sreću i tugu, a sa kim mora da bude obazriv. Osobe koje nisu zadovoljne sobom i koje su opterećene ličnim ostvarenjem, a više su fokusirane na ono što nemaju nego na ono što imaju, na većinu pozitivnih promena odreagovaće atipično, pomalo negativno. Zato kada se odlučite na velike promene, ne govorite ništa dok zacrtano ne ostvarite. Delujte samostalno, jer ste na svom putu sami, ma koliko prijatelja da imate.

Sreću delite kada smatrate da je sve sigurno i da vam je ništa ne može pokvariti. Izolacija na neko vreme potrebna je svima, pa i vama. Budite svoji pa tek onda sebe dajte drugima. Prijatelj će vam pomoći, a sreću vašu će prihvatiti, tek onda kada smanji posesivnost, stavove, predrasude i lična nezadovoljstva.

Pravi prijatelji su bez ega, sujete, a svoje bližnje vole slobodno, iskreno i čisto!

foto: freedigitalphotos.net