ID 10034218

“Zlatna pravila” prave ljubavi

Sve se vrti oko ljubavi. Većina dobar deo svog života provede pitajući se da li ih partner voli, što je veoma bolno. Svi težimo da dosegnemo mir, upoznamo osobu za ceo život. Ali zašto je bitno da imamo samo jednog partnera?

Čak i oni koji se plaše smirivanja, pronalaženja osobe za ceo život znaju da je najveća snaga upravo u porodici. Strah od emotivne vezanosti, pa čak i od ljubavne čamotinje, tera ih na večiti flert i ulazak u nove odnose. Ljubavnom mirovanju pribegavaju onda kada ih promena partnera umori. Poneki se za brak odlučuju, ali ne i za potpunu vernost. Kako bi se reklo „svega ima pod kapom nebeskom“.

Poznato je da čovek nije monogaman. Vernost, tj. obećanje da nikada više nećemo stupiti u ljubavni odnos ni sa jednom drugom osobom, čini da se odreknemo svoje prirode. Većina to radi i uspeva da uživa u ljubavnoj sreći. Odricanjem tog dela svoje prirode, čovek shvata da sve može sa jednom osobom pa i da je voli čitav život.

U životu moramo da se bavimo sobom. U suprotnom nećemo znati šta želimo, niti ćemo moći da volimo druge. Ostvareni, postajemo emotivno zreli i sposobni da se posvetimo. Čak i ako u detinjstvu nismo dobijali dovoljno ljubavi, ili smo gledali roditelje kako se svađaju, ulaze u nove ljubavne veze, možemo da postanemo odličan partner. Potrebno je da shvatimo šta je dobro, prihvatimo istinu da sve što se događalo njima nema veze sa nama i da uvek možemo da postanemo ono što želimo.

Uspešni smo onda kada imamo podršku, još nečiju pamet, osobu koja nam želi dobro, pored koje se osećamo sigurno i uz koju možemo da napredujemo. Ljubav je kada omogućavamo drugoj strani da deluje po svojoj volji, kada je činimo srećnom i želimo i pomažemo njen napredak.

Ukoliko se odlučite da pokušate „za ceo život“, znajte da partnerski odnos podrazumeva zajednički život koji donosi lepe, ali i teške trenutke. U kriznim momentima koji ne predstavljaju nedosatak ljubavi, već uticaj „više sile“, bitno je da jedno prema drugom budemo veoma pažljivi. Gubitak trenutne sreće, parove koji se vole ne može da razdvoji, a često ih još više zbliži. U nepovoljnim situacijama, osobe koje se vole deluju zajedničkim snagama i sa puno ljubavi uspevaju da u novi dan uđu sa osmehom, nadom i verovanjem da će sve biti kao pre.

Kako znamo da je ljubav prava? Sigurno ste od nekoga čuli, možda i sami pomislili, da nečija dobrota nije dovoljna kako biste ušli u ljubavni odnos. Ovo jeste istina, baš kao i to da nema ljubavi u osobi koja nema dobrotu, osećaj empatije, poštovanje. Za životnog partnera birajte uvek onoga ko je u stanju da se o vama brine onda kada vi to ne možete i ko vas neće ostaviti ako vas „viša sila“ promeni. Da li je ljubav prava ne možete da znate pre nego partnera upoznate i priznate sebi sve što vam se u njegovom postupku, razmišljanju, ne dopada.

Svađajte se, raspravljajte, pitajte, pričajte i živite zajedno. Sve su to legitimni načini da upoznate partnera. Otputuje na deset dana, prođite sva rasploženja i pokažite najbolji deo sebe, ali se ne libite da pokažete i nezadovoljstvo. Upoznajte reakciju voljenog bića u kriznim situacijama. Samo tako doći ćete do velike ljubavi.

Živite po svome, uživajte u odnosu pa bio on ozbiljan ili ne. Ali ako se već odlučite da se smirite, pronađite veliku ljubav, uživajte u njoj i ne pristajte na manje. Prava ljubav je uvek uz vas, u dobru i zlu, čak i onda kada nemate šta da pružite. Ona vas nikada neće zaboleti!

foto:freedigitalphotos.net