Srećna porodica
foto:freedigitalphotos.net

Naša ljubavna veza, primer našim roditeljima?

Da li naša ljubavna veza može da bude primer našim roditeljima?

Bez obzira na to da li smo živeli u porodičnom neskladu gde su se baka i deka, mama i tata, večito žalili na onog drugog, možemo da stvorimo odnos pun radosti i poštovanja.

Sigurno je da za svakoga od nas postoji osoba, pa čak i nekoliko, koja će nas razuveriti da su sve žene i muškarci isti. Ono što nas sa njom čeka je čist odnos, pun nežnosti, poverenja, privrženosti, podrške…

Tokom života stvaramo različite intime i bliskosti i naš dom se menja. U početku je tamo gde su mama i tata, brat i sestra…, a kasnije tamo gde je voljena osoba.

Ipak, i kada odemo, burne porodične priče, koje kao takve su i veoma snažne i dalekosežne, mogu da utiču negativno na naš novi dom. U tim situacijama je veoma bitno da popričamo sa partnerom, ma koliko da nas je i pomalo stid. Znajte da je „pozorište u kući“ od 24 sata, deo skoro svake porodice.

Roditelji mogu da postupe veoma sebično kada njihovo dete počne da stvara svoju porodicu. Skloni su čestim pozivima i traženju saveta za probleme sa svojim partnerom. A problemi se javljaju više nego ikada, jer roditelji više nisu usmereni na decu, već jedno na drugo.

To može da im donese veliki stres, naročito ako su, zbog životnih problema, prestali da budu bliski.Moguće je i da se ponovo zaljube jedno u drugo, ali i da shvate da im je zajednički život ipak nemoguć.

U početku se mladi bračni par bavi problemima svojih i partnerovi roditelja, sve dok ne shvati da tako ugrožava svoj intiman život, jer iako nema decu, par živi kao da ih ima.

Da se ne bi desilo da panika vaših roditelja, uđe u vaš ljubavni odnos, potrebno je da čitavu stvar prekinete na vreme.

Savet koji glasi „gledaj svoj život“, nije nimalo pogrešan. Ukoliko je porodični nesklad, nečija loša navika, pogrešan izbor, nešto što gledamo čitavog života, potrebno je da shvatimo da razgovorom malo šta možemo da promenimo.

Ipak, negovanjem svog ljubavnog odnosa, uradićemo mnogo.

Budite primer roditeljima. Svojim uspehom, samostalnošću, skladnim odnosom sa partnerom, možete da im budete sreća i inspiracija. Gledajući vašu radost i sami će poželeti da porade na sopstvenom odnosu, potraže zabačenu nežnost i lepu reč. Pozivi sa žalbama će prestati, a vreme sa njima provodićete mnogo kvalitetnije.

Ukoliko ih ni vaša veza za primer, ne natera da se pogledaju iskreno i duboko, najbolje bi bilo da ih pustite da sami donesu odluku. Možda je pravo vreme da sreću pronađu sa nekim drugim.

U međuvremenu, pa sve do samog kraja, gradite vezu za primer vašoj deci!

Foto: freedigitalphotos.net