zašto volimo

Zašto volimo da volimo

Ljubav je dobra za celokupno zdravlje

Zaljubljivanje je najčešće u vreme ljubičica, avanture su česte leti, romantični momenti nekako dođu sa snegom, a ljubav, za nju ne postoji pravo vreme. Ona se javlja tiho. Neprimetno se ušunja u naša bića i čini da budemo jači.

Ponekad zaboravimo koliko nam je bitno da budemo voljeni i da volimo. Šta to osećanje nama znači i šta nam daje?

Ljubav uči partnere vernosti. Osobe koje su u dugim i uspešnim vezama, na drugačiji način gledaju druge osobe suprotnog pola. Ne reaguju toliko na samu fizičku privlačnost, iako je to naravno uvek bitno, već su naučeni da sagledaju dublju sliku druge osobe. U toku istraživanja na ULCA fakultetu, gde su studentima koji su u dugim vezama dali slike atraktivnih osoba, došli su do interesantnog saznanja. Ispitanici su radije gledali ono što je u pozadini fotografije neko sam subjekat. To je dovelo da zaključka da smo se kroz vekove, polako prilagodili dugim vezama.

Ljubav je dobra za srce

Pored zdrave ishrane i redovnog vežbanja, biti voljen i pripadati nekome, takođe blagotvorno deluje na srčani mišić. Otporniji smo na stres, jer nas ljubav čini jačim i spremnijim da se izborimo sa svim nedaćama svakodnevnog života.

Ljubav za celokupno zdravlje

Osim srca, ovo najlepše osećanje nam utiče i na celokupno zdravlje organizma. Muškarci koji provode više vremena sa svojim partnerkama daleko su u boljem fizičkom stanju, od muškaraca koji imaju manje vremena da se posvete svojoj voljenoj.

Volite da bi ste bili voljeni

Dok se grlimo i mazimo sa voljenom osobom u našem mozgu se događa određena hemijska reakcija. Oslobađa se hemikalija koja se zove oksitocin, a koja nam omogućava da se povežemo sa drugom osobom i to na poseban način saosećanja. Što nas navodi da iskazujemo to što osećamo iznova i iznova.

Ljubav se uči od rođenja

Prvi meseci života u odnosu majke i deteta su vrlo bitni za dalji razvoj i doživljaj ljubavi. Majčinska nežnost i ispoljavanje emocija nam daju obrazac ljubavi. Takođe, naše prvo emotivno iskustvo veoma utiče na kasnije odnose. Po prvoj ljubavi, mogu se naslutiti naredne. Tako, neka vam prva bude kako valja.

Volite, vodite i negujte ljubav, jer nam ona čini da budemo u našem najvećem sjaju.

Ilustracija: Tijana Janković