ID 10075960

Da li zvučite kao vaš roditelj?

Kada zamišljamo ljubavni odnos, mislimo na radost, lepotu, nežnost, podršku, zagrljaj, zadovoljstvo, ispunjen život… Međutim, one iskusnije osobe, poput naših roditelja, vremenom prestanu da veruju u ljubav. Ako ostavljenoj ženi-majci predložite da pronađe muškarca, možda čujete sledeće: ”Šta će mi, ne mogu da čistim i perem za njim”. Povređeni muškarci-očevi, takođe, ne idealizuju drugu polovinu. Iskustvo im je reklo da je realnost nešto sasvim “drugo”.

Šta je to “drugo” što čini realnost?

Svi različito prepoznajemo ljubav. To zavisi od okoline i uslova u kojima smo odrasli, od toga da li smo rasli uz oba roditelja u velikoj ljubavi, ili bez njih? Da li smo stalno slušali svađe odraslih kako okrivljuju jedno drugo? Jesmo li svedok porodice u kojoj je majka stalno čistila kuću i govorila da je otac kriv za sve, dok je on večito imao tmurno lice. Sve to utiče na našu ulogu ljubavnog partnera. Ono što nam se dešavalo tokom detinjstva, može svaki naš ljubavni odnos da pretvori u “nešto drugo”, manje lepo.

Svi nosimo modele ponašanja naših roditelja kao takvih, ali i njih kao ljubavnika. Ako su na nas preneli verovanje da u životu u dvoje najmanje ima ljubavi, velika je verovatnoća da ćemo i sami izgraditi takav odnos.

Realna ljubav je zdrava, lepa i mirna ako težimo takvom odnosu. Bitno je da prepoznamo kada iz nas progovore i odreaguju naši očevi i majke. To se, uglavnom, dešava kada se javi određeni problem. Tada progovore sve naše, godinama skupljane, tuge i frustracije.  Ono što može da popravi situaciju je svest da to nismo mi. Ne ljutite se ako vam partner ukaže na to, jer je stvorena mogućnost da spasete ljubav. Veoma je važno da mirno razgovarate o tome, radite na svesti i pronalaženju sebe u odnosu.

Ako su vam usadili verovanje da su veze pune ljubavi, poštovanja, podrške i staloženog, razumnog, zajedničkog pristupanja problemu, da u teškim danima ne smete da okrenete leđa svojoj drugoj polovini, čuvajte to u sebi. Emotivan život će vam biti pun radosti.

Šta su vam vaši roditelji ostavili? Lepu, ili ne, predstavu o odnosu? Ukoliko su vas rastuživali svojim ponašanjem, ostavite to iza sebe. Svako od nas je sposoban da se oslobodi onoga što mu se dogodilo i postane svoj u ljubavnom odnosu.

foto:freedigitalphotos.net