ID 10089829

Nije lako reći ne čak i bez zarade

Velika je sreća ako se bavimo poslom koji volimo. Međutim, često nam baš takav spoj ne donosi zaradu. Da uživate u onome što radite, a da vam se to isplati, nažalost, prava je retkost.

Mnogi veruju u to da se svaki rad i trud, kad-tad, isplati. Međutim, kada dugo vremena ulažemo svoje znanje, energiju, potrebna sredstva za rad, a sve to ne donosi novac, počinjemo da posustajemo. Nešto bolja situacija je kada radimo posao zbog usavršavanja. Tada, iako ne dobijamo novac, stičemo znanje koje nam daje mogućnost zarade u budućnosti, ali i to mora da ima određeni rok.

Od posla koji vam ne donosi dobit odustanite onda kada vam oduzima vreme za koje biste mogli da zaradite novac, ili dobijete znanje, koje bi vam sigurno donela zaradu. Kada je loša komunikacija između vas i saradnika, kada sredstva koja trošite ne možete da obnovite, kada osetite veliki psihički i fizički napor koji vas dovodi do depresije.

Svi se plašimo promene, pa čak i kada je posao u pitanju, ali bez nje nema napretka. Vrednujte svoj rad. Ono što nas najviše sprečava u tome, jeste manjak samopouzdanja i osećaj da još uvek nismo dovoljno dobri. Radite na tome!

foto: freedigitalphotos.net