tunisia
tunisia

Tunisia

Savršena afrička jesen

Palmino cveće, čaj od nane i pesak u kosi. Vrelo, nedostižno sunce. Tunis. Sve ovo ćete osetiti ako kročite na tlo severne Afrike…

Tunis je čudesna zemlja. Jedna je od najbezbednija arapskih država tako da nema osećaja stege i turisti mogu da se opuste kao kod kuće u pravom smislu te reči. Sveže voće, cveće, miris cigareta mladića koji stoje pored suvenira, pogled na raznovrsne začine, vetar koji vam dovlači miris mora i ispunjava vas, Afrika. Upravo vas je ščepala.

Tunis izlazi na toplo Sredozemno more. Sezona zvanično počinje u julu mesecu, ali zbog izrazito visokih temperatura, moguće je Tunis posetiti tokom cele godine, ali septembar i oktobar posebno, jer kako kažu tamošnji meštani, tada je najlepša klima u Tunisu. Nigde nećete uživati u lepotama jeseni kao u Tunisu.

Jasmin Hamamet

U Tunisu postoji veliki broj letovališta koje možete da posetite: Nabeul, Sus, Monastir, Port el Kantaoui, Hamamet. Ovog puta kocka je pala na Jasmin Hamamet, na našu destinaciju.
Jasmin Hamamet je novije letovalište koje se nalazi nekoliko minuta od Hamameta i sat vremena vožnje od aerodroma u Monastiru. Ime letovališta potiče od cveta jasmina koji predstavlja simbol života i sreće. Nije slučajno što na svaki korak prilaze mališani da vam prodaju ovaj simbol sreće. Obično ga možete kupiti pojedinačno i osušeno. Ali miris je toliko jak, da će cela prostorija mirisati na jasmin čak i nekoliko dana, ukoliko se odlučite da ga ipak kupite.

setaliste u Jasmin Hamametu

Cenkanje

Dođete u Tunis, kupujete neki suvenir, a pritom se cenkate sa lokalnim prodavcem, prosto je čarobno. Cene su veoma pristupačne. Najisplativije je kupovati kožu, jer za male pare možete da nabavite fine papuče, torbe, kaiš, sandale. U radnjama gde su ispisane fiksne cene, cenkanje nije dozvoljeno. Međutim u svim ostalim bazarima obavezno! Cenkanje je tako normalno u Tunisu. Moglo bi se reći da je neka vrsta običaja prilikom kupovine. Kada prodavac „otkine” neku cenu za određeni proizvod, odmah se pobunite i tražite da vam snizi cenu. Još ako ste mu simpatični, dobićete i neki poklončić uz to. Jer Tunižani su vrlo druželjubivi i pričljivi. Sve ih zanima i potajno se dive svetlom tenu kože.

detalj suvenir

Medina

U Jasmin Hamametu je napravljena u tipičnom tunižanskom stilu. Okružena je zidinama i sve se događa unutar njih. Medina predstavlja centar grada. Tu se pored prodavnica suvenira, restorana i noćnih klubova, nalaze i pozorište i muzej. Prolazi ili male uličice su uske i načičkane raznim predmetima i proizvodima za prodaju. Prodavci vas uvlače u svoje radnje, a vi ostajete zatečeni od tolikog sjaja i izbora da ćete ili kupovati sve ili izleteti iz radnje sluđeni. Ako ste toliko sluđeni, svratite u kafić i naručite ceđenu pomorandžu za 1,5 evra odnosno za 3 TD ili pak neko hladno pivo za 3,5 TD (tuniski dinar). Za najmlađe, u Medini se nalazi Cartage land, vodeni, zabavni park, nešto poput aqva land-a.

deo Medine

Marina

Ovo letovalište poseduje veoma lepu marinu. Šetališta su u sezoni puna ljudi, cvrkuta lokalnih vrabaca i brodova. Uz marinu se nalazi interesanto uređeni restorani. Tokom večeri, pogled na jahte, miris ribe sa roštilja i zvuci muzike, šaputanje na francuskom, imate utisak da ste u Sen Tropeu.

Prevoz

Jasmin Hamamet možete obići i pešice. Mesto je veoma lepo organizovano tako da nema bojazni da ćete se izgubiti. U slučaju da poželite neku vrstu prevoza na raspolaganju su tuk-tukovi, minijaturni taksi koji prevozi više putnika, možete koristiti kočiju ako želite da budete romantični ili taksi koji je i najjeftiniji, posebno ako želite da odete do nekog drugog mesta. Postoji i lokalni autobus koji je povoljan i koji prevozi do različitih izletišta, ali nije pouzdan, barem što se tiče tačnog vremenskog polaska. Tako da je najbolje koristiti taksi.

Izleti

Pored kupovine, ispijanja voćnih koktela, uživanju u toplom moru i divnim dugačkim peščanim plažama, nađite slobodno vreme za ponuđene izlete. Nikako nemojte da propustite odlazak u glavni grad Tunisa, Tunis i posetu lokaliteta od kulturnog i istorijskog značaja – Kartagina.

Kartagina je osnovana u 9. veku pre nove ere u zalivu Tunisa. Poznata je po dugo vođenim Punskim ratovima protiv Rimljana. Tu je odmah i obilazak Sidi Bou Said, tipično mesto sa plavo-belim fasadama kuća i zgrada. Dok ste u glavnom gradu Tunisa, obavezno posetite Narodni muzej Bardo koji u svojoj kolekciji nalazišta poseduje i najveću zbirku rimskih mozaika na svetu.

Posebna priča je odlazak u pustinju. Sahara predstavlja 40 posto teritorije Tunisa. Ova avantura se ne propušta, jer u pustinju možete da jašete kamile, da se vozite džipovima do brdskih oaza koje se graniče sa Alžirom. Takođe posećujete najveće slano jezero. Zatim Kairouan, četvrto sveto mesto Muslimana sa prelepom arapskom arhitekturom, poznatom i po tradicionalnoj ručnoj izradi tepiha. Pored ovoga turisti imaju priliku da stoje na pesku na kojem je Rejf Fajns snimao ljubave scene za film „Engleski pacijent”.