ID 100138514

Ljubav kilometrima jača

Ukoliko razmišljate o vezi na daljinu kao o nečemu što je osuđeno na propast, grešite. “Daleko od očiju daleko od srca” je zastarela izreka.

Kilometri nikada ne bi trebalo da budu razlog izbegavanju veze. Naprotiv. Istraživanja pokazuju da razdaljina jača emociju. Pogotovu danas, kada zahvaljujući novi tehnologijama partneri lako dele osećanja, misli i želje.

Za ili protiv ljubavi na daljinu nije pitanje koje muči samo slučajne partnere, dvoje mladih koji su se, npr., sreli tokom nekog putovanja. To je velika dilema parova u već ostvarenim odnosima, koji bi trebalo da se nastave ili kao veze na daljinu ili da se zauvek okončaju.

Bitno je da naglasimo da ljubav na daljinu to predstavlja  i onaj scenario u kom njih dvoje žive u različitim delovima istog grada. Takođe, potreba za fizičkim prisustvom partnera je različita, tako da udaljenost nije podjednako problematična svim romantičnim parovima.

Šta je tako obeshrabrujuće u ljubavi na daljinu?

Fizička razdvojenost plaši zaljubljene. Pomisao da je partner kilometrima daleko uliva im nesigurnost i rasplamsava ljubomoru, što je u neku ruku i opravdano ali, s druge strane, neutemeljeno razmišljanje. “Ko zna gde je on sad… Možda ima još trojicu pored mene… Zaboraviće me čim se ne budemo viđali… Kako ću, kako će bez seksa… Ko zna kad ćemo se ponovo videti”– pitanja su koja sputavaju romantiku, bilo da ste non-stop zajedno ili ste na različitim kontinentima.

Ljubavna anksioznost razdire mnoge emotivne duše, a posebno je izražena kada je partner kilometrima udaljen. Zato mnogi odlučuju da već na samom početku propuste potencijalno velike ljubavne priče. Nisu u stanju da se okuraže i zaplove u neizvesnim talasima ljubavnih voda, jer ne znaju da postoje mostovi.

Komunikacija je most koji spaja

U današnje vreme, zaljubljeni mogu da komuniciraju kao nikad ranije u ljubavnoj istoriji. Savremena tehnologija omogućila je neverovatnu povezanost i finansijsku prstupačnost dugih razgovora. Zamislite samo kako je nekada bili neizdržvo sačekati da vam dostave ljubavno pismo. Sada, poruku možete da pošaljete u svakom trenutku i da za uzvrat dobijete momentalan odgovor. Emocija više ne mora da trpi, već može biti iskazana u svoj svojoj jačini, u trenucima ljubavne inspiracije. Ne zaboravimo na najefikasnije ljubavno-komunikaciono sredstvo, na veb kameru.

Razgovor je pravi put do ljubavi, a što su kilometri udaljenosti veći, to su oni duži. Zbog toga su i naučnici došli do zaključka da ljubav na daljinu više zbližava partnere, nego što je to slučaj u tradicionalnoj vezi. Svi dobro znamo da je prekid u komunikaciji siguran put ka razdvajanju. Čak i parovi koji žive zajedno zaborave jedno na drugo. Jedino što dele jeste stambeni prostor i postelju, i tek kada odnos “zaškripi” shvataju da se ne poznaju.

Bolje se vidi iz daleka

Ponekad, kada je partner uvek fizički prisutan pored nas, ne vidimo celu sliku. Fokusirani smo na samo određene detalje koji su nam tu pred očima, a vid nam zamagljuje fizička privlačnost. Suprotno tome, kada se udaljimo, kada načinimo tu fizičku distancu, bolje očitavamo kako stvari stoje. Pri tom, tada više slušamo šta nam partner govori. Reči su tu ono jedino i najbitnije. One nas miluju, zavode i vezuju.

A šta sa čežnjom?

Mnogima je baš čežnja razlog da ne prihvate ljubav na daljinu. Ona im ne da mira, muči ih i boli. Opet, postoje i oni kojima malo čežnje prija. U ljubavi na geografskoj distanci nje ima dosta. Budite spremni da je kontrolišite i pretvorite u ljubavnu igru, ukoliko se odlučite za vezu na daljinu. Ako je par bio u vezi koja je podrazumevala svakodnevno viđanje, a sada je primoran na fizičko razdvajanje, malo čežnje će im prijati. To može da bude i osveženje.

Ipak, nisu svi spremni na to. Iskušenja ponekad mogu da budu teška. Zanimljivo je jedno istraživanje u kome su učestvovala deca predškolskog uzrasta. Naime, dečica su dobila po slatkiš uz objašnjenje da će, ukoliko izdrže određeno vreme a da ne pojedu taj, dobiti još jedan kasnije. Mnogi nisu izdržali.  Međutim, bilo je i onih koji su odoleli iskušenju, pa su za razliku od nestrpljivih drugara pojeli, kao nagradu, dva slatkiša. Tako je i u ljubavnom životu. Nekada valja biti istrpljiv i izdržati, kako biste dobili više.

Od kulminacije do hlađenja i nazad

Kada ste u vezi na daljinu stalno priželjkujete momenat viđanja. Razgovarate o tome, i željno ga očekujete. Kada se sretnete, to je eksplozija nagomilanih osećanja. Prava ljubavna euforija. Za vas tada ne postoji ništa drugo, sve prestaje, samo ste vas dvoje bitni. Posle pokušaja da nadoknadite propušteno, a lista toga je povelika, shvatate da je vreme za još jedan rastanak, za novo odvajanje.

Ljubav na daljinu puna je velike čežnje, sumnje, ali i romantike i seksualnosti. Ona je izazov i neizvesnot, a ujedno je baš u tome njena lepota i značaj. Parovi koji izdrže test kilometara, pokazaće svoju ljubavnu kondiciju i sposobnost da strpljivo čekaju onog koga vole.

Zato, ako ste se tokom leta zaljubili u nekog sa drugog kontinenta, dajte mu šansu. Ako vas posao u inostranstvu odvaja od partnera, to nikako ne znači da je vreme za raskid. Iskrena ljubav ne poznaje granice, pogotovu ne te za koje je potreban pasoš.

foto: Michal Marcol at FreeDigitalPhotos.net