ID 100105000

Igrice stvaraju pametnice

Pripremila Tijana Janković

Ako vas devojke, supruge ili prijatelji kritikuju da traćite vreme na video igrice, u svoju odbranu upotrebite rezultate istraživanja iz Londona – igrice pospešuju moždanu aktivnost.

Pasionirani igrači video igara često nailaze na negodovanje svojih bližnjih. Poznato je da nije zdravo da po ceo dan sedeimo za računarom, jer je fizička neaktivnost loša po naš organizam. Međutim, postoji i dobra strana video igara, ukoliko se, kao i sve ostalo umereno koriste.

Kao što našem telu prijaju vežbe tako i mozak, da bi bio u dobroj kondiciji, zahteva da ga redovno koristimo u rešavanju logičkih zavrzlama.

Jedan od načina da nam mozak bude “fit”, a misao brza poput munje jeste igranje video igrica.

Rešavanje zapleta u igricama omogućava nam brže zaključivanje i bolje strateško planiranje.

Ovu tvrdnju su dokazali naučnici sa londonskih univerziteta, Kvin Meri i UCL. U njihovom istraživanju učestvovala su 72 volontera. Zanimljivo je da su u pitanju bile isključivo pripadnice ženskog pola, jer su samo one odgovarale zahtevima istraživanja – igrale su igrice manje od dva sata nedeljno. Tokom samog istraživanja igrale su igrice 40 sati u periodu od šest do osam nedelja.

Ono što je još interesantno, posebno ljubiteljima video igara, jeste činjenica da su volonterke igrale StarCraft i The Sims. Bolje rezultate na testiranju, po brzini i tačnosti svojih zaključaka, imali su one koje su igrale StarCraft.

Mozgalice su oduvek bile cenjene – setite se samo logičkih zadataka iz matematike. Probajte da svom mozgu priredite malo zabavnog izazova s vremena na vreme. Samo upamtite, umerenost je najbolja mera.

foto:  Ambro at FreeDigitalPhotos.net